Jenayah

Pemandu mabuk langgar barisan hadapan dipenjara

KAJANG: Seorang ahli perniagaan dijatuhi hukuman penjara empat tahun dan denda RM10,000 oleh mahkamah sesyen hari ini selepas dia mengaku bersalah memandu dalam keadaan mabuk yang menyebabkan kematian seorang koperal polis yang menjalankan sekatan jalan raya.

Hakim Mahkamah Sesyen Sayani Mohd Nor menjatuhkan hukuman penjara terhadap K Kalaichelvan dan denda RM10,000, jika gagal penjara lima bulan, kerana memandu di bawah pengaruh alkohol dan menyebabkan kematian Safwan Mohamad Ismail, 31, mengikut perintah kawalan pergerakan (PKP) di Lebuhraya Kajang-Seremban pada 2.10 pagi pada 3 Mei 2020.

Kalaichelvan, 45, juga dipenjara enam bulan kerana gagal mematuhi arahan pegawai polis untuk berhenti, penjara sebulan kerana memandu tanpa lesen, dan penjara sebulan kerana ingkar perintah berkurung.

Hukuman akan dijalankan serentak. Semua kesalahan dilakukan pada tempat dan masa yang sama. Kalaichelvan mengaku bersalah atas keempat-empat pertuduhan.

Sayani melucutkan kelayakan Kalaichelvan daripada memegang atau memohon lesen memandu selama lima tahun.


Dalam mitigasi, peguam Kalaichelvan K Veeranesh Babu berkata anak guamnya telah bertaubat, dan meminta hukuman penjara minimum dan hukuman berjalan serentak.

Beliau berkata Safwan adalah petugas barisan hadapan yang bertugas semasa wabak itu dan kejadian itu berlaku semasa PKP.

Kalaichelvan turut diwakili peguam Freda Josephine Gonzales. Turut hadir untuk pendakwaan ialah Fauzan Mohd Nor dan Siti Nur Liyana Mohd Sulaiman.

 

(Visited 177 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button