Nasional

Lelaki dengan gelaran ‘Datuk Seri’ akan didakwa di AS

Amerika Syarikat (AS) akan mendakwa seorang lelaki warganegara Malaysia, bergelar “Datuk Seri”, kerana terlibat dalam pemerdagangan hidupan liar dan pengubahan wang haram.

Dalam satu kenyataan, Peguam AS bagi daerah selatan New York berkata, lelaki berusia 57 itu diekstradisi dari Thailand semalam selepas dia ditangkap pada Jun lalu atas kesalahan penyeludupan hidupan liar untuk kali kedua

Pendakwaraya AS, Damian William berkata individu itu didakwa sebagai pemimpin kegiatan jenayah rentas negara yang memperdagangkan tanduk badak sumbu dan mengupah pemburu haram yang membunuh haiwan terancam.

Individu itu yang dikatakan mempunyai perniagaan di Malaysia dan Thailand, didakwa memperdagangkan dan menyeludup sumbu badak.

“Dia berkhidmat sebagai penyeludup khusus, mengangkut sumbu badak daripada operasi pemburuan badak sumbu terutamanya di Afrika kepada pelanggan akhir terutamanya di Asia. Dia juga mendakwa boleh menghantar tanduk badak ke AS,” demikian pertuduhan yang dibacakan terhadapnya.

Dia juga didakwa menyeludup kira-kira 73kg tanduk dengan nilai hampir AS$725,472 (RM3.3 juta) pada 2019.

Dia juga memberitahu orang ramai bahawa dia adalah orang tengah untuk tanduk badak rebus di Afrika dan mengenakan bayaran setiap kilo.

Sumber sulit di AS, yang bertindak sebagai pembeli, membeli 12 tanduk daripada Teo dan wang berwayar daripada bank New York ke banyak akaun bank China di kemudahan perbankan “bawah tanah” di Thailand, kata kenyataan itu.

Lelaki itu berdepan hukuman penjara maksimum lima tahun kerana konspirasi melakukan penyeludupan hidupan liar dan dua pertuduhan pengubahan wang haram, yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun.

Semalam, Reuters melaporkan bahawa AS telah mengenakan sekatan terhadap kumpulan Malaysia, menuduhnya terlibat dalam “pemerdagangan kejam hidupan liar yang terancam dan terancam serta produk pemburuan haram”.

(Visited 104 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button