Nasional

Lelaki campak tiga kanak-kanak dari MRR2 sehingga maut

SEORANG kanak-kanak perempuan dan abangnya maut, manakala seorang lagi kanak-kanak dalam keadaan kritikal selepas mereka tercampak keluar dari Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) pada ketinggian 20 meter berhampiran lampu isyarat Desa Jaya pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Sentul Asisten Komisioner Beh Eng Lai berkata lelaki berusia 38 tahun itu turut ditemui mati ketika terjun selepas melambung tiga beranak itu.

Satu-satunya mangsa yang terselamat dipercayai seorang kanak-kanak lelaki berusia lima tahun cedera parah dan dikejarkan ke Hospital Selayang.

Beh berkata budak lelaki itu mengalami kecederaan dalaman perut dan patah tulang rusuk kiri dalam kejadian itu, sambil menambah dia kini dirawat di unit rawatan rapi (ICU).

Mengulas lanjut kes itu, beliau berkata polis menerima laporan berhubung kejadian itu pada 5.50 pagi hari ini.


“Siasatan awal menunjukkan bahawa tiga kanak-kanak, seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun, seorang lelaki berusia sekitar enam hingga tujuh tahun dan seorang lelaki berusia lima tahun, semuanya dari Myanmar, telah dibuang dari MRR2 oleh seorang 38 lelaki berusia tahun, yang juga berasal dari Myanmar.

“Lelaki itu dikatakan terjun dari MRR2 selepas dia membuang tiga kanak-kanak itu ke jalan setinggi 20m itu. Kami percaya lelaki itu adalah bapa kepada kanak-kanak itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beh berkata, berdasarkan kenyataan saksi berusia 36 tahun, lelaki itu dilihat memegang seorang kanak-kanak dengan tangan kiri, seorang lagi dengan tangan kanan dan membawa seorang lagi dengan membonceng sebelum kejadian.

“Saksi menghampiri lelaki itu tetapi dia tiba-tiba mencampakkan kanak-kanak itu keluar dari MRR2 sebelum terjun sendiri. Kesemua mangsa ditemui berhampiran lampu isyarat Desa Jaya.

“Lelaki dan dua kanak-kanak itu, seorang perempuan dan seorang lelaki, maut di tempat kejadian manakala seorang lagi budak lelaki yang terhempas di atas rumput berhampiran bahu jalan dikejarkan ke Hospital Selayang.

“Pemeriksaan lanjut oleh pegawai perubatan menunjukkan dia patah tulang rusuk kiri dan mengalami kecederaan dalaman perut. Dia kini berada di ICU,” katanya.

Katanya, kesemua mayat dihantar ke unit forensik Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.

Tambahnya, polis menemui dua kad Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) lelaki dan kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun itu di tempat kejadian. -SM

 

 

(Visited 53 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button