pilihanSukan

Lee Zii Jia juara Terbuka Australia

PEMAIN badminton perseorangan negara Lee Zii Jia merangkul kejuaraan badminton Terbuka Australia hari ini, kemenangan keduanya dalam empat kejohanan.

Zii Jia menewaskan pemain nombor enam dunia Kodai Naraoka dari Jepun dalam tiga perlawanan, 21-19, 11-21, 21-18.

Dengan kemenangan ini, dia kini telah menewaskan Naraoka tiga kali dalam enam pertemuan.

Zii Jia, yang merupakan pemain nombor lapan dunia, telah memasuki tiga pusingan akhir dalam empat kejohanan terakhir dalam tempoh beberapa minggu.

Dia memenangi kejuaraan Terbuka Thailand tiga minggu lalu selepas menewaskan pemain nombor 27 dunia Hong Kong, Angus Ng.

Dalam perlawanan akhir Malaysia Masters seminggu kemudian, dia tewas kepada pemain nombor satu dunia Viktor Axelsen dari Denmark dalam tiga set.

Di Sydney hari ini, Zii Jia menunjukkan kepada penyokong Malaysia bahawa dia bersungguh-sungguh dengan melakukan pukulan kuat dan hantaran tepat untuk mendahului awal 9-5 dalam masa enam minit dan mendahului 11-8 semasa rehat.

Mempamerkan penguasaan gelanggang yang sangat baik dan mengajak Naraoka bermain rali panjang, Zii Jia meneruskan permainan pertama 21-19 dalam 29 minit walaupun beberapa permainan pertahanan yang baik oleh Jepun.

Dalam permainan kedua, Naraoka berjuang untuk setiap mata dan mendahului 11-6 dalam 12 minit pada waktu rehat. Selepas beberapa siri kesilapan tanpa paksaan oleh Zii Jia, dia menang 21-11 dalam masa 19 minit untuk memaksa ke set tembahan.

Set penentuan menyaksikan Naraoka hampir muncul juara, mendahului 5-0 berturut-turut, tetapi Zii Jia yang garang berjaya bangkit untuk mendahului 8-7. Naraoka mendahului 11-10 pada waktu rehat.

Pemain Malaysia itu mengutip tujuh mata berturut-turut selepas bermula semula, dan walaupun Naraoka bangkit untuk mengurangkan defisit pada 15-17, Zii Jia mengambil alih kendalian selepas itu dan memenangi permainan 21-18 dalam masa 21 minit untuk merebut gelaran.

Zii Jia yang akan beraksi di Olimpik Paris mengaut AS$31,500 (RM148,725) manakala Naraoka membawa pulang AS$15,960 (RM75,354.) – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button