Politik

‘Lebih elok Lid simpan anggaran dia kat rumah sahaja’

AHLI Parlimen Amanah Khalid Abdul Samad terus disindir selepas mendakwa seramai 30 Ahli Parlimen UMNO menyokong Presiden Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membentuk kerajaan.

Terbaharu Ahli Parlimen Pekan Datuk Seri Najib Tun Razak yang meminta Pengarah Komunikasi Amanah itu untuk menyimpan sahaja dakwaan beliau itu di rumah.

Kata Najib, Khalid tidak sepatutnya mengeluarkan pendapat yang boleh mengelirukan masyarakat.

“Lebih elok Lid simpan anggaran dia kat rumah sahaja. Buat apa nak buat kenyataan tidak berdasarkan fakta untuk mengelirukan rakyat?,” sindir Najib.

Bekas Menteri Wilayah Persekutuan itu, di Twitternya mengaku bahawa kenyataan beliau bahawa 30 Ahli Parlimen UMNO menyokong Anwar hanya anggaran sahaja.


“Ada yang tegur angka 30 MP UMNO tak pernah disebut mana-mana pihak.

“Saya akui ianya anggaran saya dan secara rasminya kenyataan saya sepatutnya hanya menyebut ‘surat sokongan ketua-ketua parti dipersembahkanDatuk Seri Anwar Ibrahim kepada Yang di-Pertuan Agong termasuk sejumlah MP UMNO,” ciap Khalid di Twitternya.

Dalam wawancara dengan tv internet Jom Channel malam tadi, Ahli Parlimen Shah Alam itu berkata, 30 ahli Parlimen UMNO menyokong Anwar untuk mengambil alih kerajaan daripada Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin.

Ahli Parlimen Shah Alam itu mendakwa, Anwar turut membawa surat sokongan daripada Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ketika berjumpa dengan Yang di-Pertuan Agong.

“Saya difahamkan, selain surat-surat dari Mohamad Sabu yang mewakili Amanag dan surat Lim Guan Eng yang mewakili DAP, Datuk Seri Anwar juga membawa surat daripada Datuk Seri Zahid Hamidi yang menyatakan 30 MP Umno, kalau tak silap saya, menyokong Anwar.

“Ia dikemukakan setakat itu sahaja tanpa SD. Namun, saya difahamkan surat Zahid Hamidi ada senarai namanya,” kata Khalid.

Bekas Menteri Wilayah Persekutuan itu mendakwa Anwar mempunyai majoriti yang jelas iaitu kombinasi sokongan PKR (39), DAP (42), Amanah (11) dan 30 daripada UMNO.

Istana Negara dalam satu kenyataan dua hari lalu berkata, dalam sesi mengadap Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin AlMustafa Billah Shah, Anwar hanya mengemukakan jumlah Ahli Dewan Rakyat yang menyokong tanpa memberi senarai nama mereka yang menyokong. beliau-SM

 

 

 

 

(Visited 57 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button