Nasional

Lebih 400,000 bawah 18 tahun dijangkiti Covid-19

Lebih daripada 400,000 kes jangkitan COVID-19 melibatkan individu di bawah umur 18 tahun dicatatkan tahun ini.

Jumlah tersebut meningkat kira-kira 12,000 kes pada tahun 2020, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Menurutnya, kes-kes di bawah umur 18 tahun melibatkan 252,569 kanak-kanak sekolah dan 42,831 pelajar prasekolah.

Tambah Khairy Jamaluddin, 67 kematian yang melibatkan kumpulan umur itu meninggal dunia tahun ini.

“Adalah tanggungjawab bersama kita untuk memastikan anak-anak dilindungi dari Covid-19 dengan memastikan persekitaran yang selamat untuk mereka, termasuk mengambil langkah pencegahan dan perlindungan yang sesuai,” katanya dalam ucaptama di webinar mengenai “Living With Covid-19: Children dan Remaja” hari ini.

Khairy Jamaluddin berkata, untuk melindungi mereka yang berumur 12 hingga 17 tahun, pemerintah telah melaksanakan program vaksinasi untuk kumpulan tersebut.

Berdasarkan data Kementerian Kesihatan di CovidNow, 43% atau 1,352,870 individu berusia antara 12 dan 17 tahun telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19 sehingga semalam.

Tambah Khairy Jamaluddin, walaupun vaksinasi memberikan perlindungan dari kesan buruk Covid-19, namun ia tidak mencukupi.

Orang ramai perlu terus mengamati amalan normal baru untuk mengelakkan risiko jangkitan.

“Antara perkara yang perlu kita lakukan dan membuat amalan di kalangan kanak-kanak ialah memakai pelitup sepanjang masa; membasuh tangan dengan sabun atau menggunakan pembersih tangan; tidak hadir ke sekolah jika mereka bergejala atau ada hubungan rapat dengan pesakit Covid-19 dan menjalani pemeriksaan di pintu masuk sekolah, ”katanya.

Ibu bapa harus memberi sokongan dan dorongan kepada anak-anak untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sama ada mereka telah diberi vaksin atau tidak, selain memupuk gaya hidup sihat.

“Kesihatan bergantung pada kerjasama semua pihak … dalam menangani Covid-19, tidak ada yang selamat sampai semua orang selamat,” tambahnya.-SM

(Visited 63 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button