Nasional

Larangan gerak lebih 10km radius dibatalkan

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba telah menandatangani pindaan akta 342 bagi pelaksanaan PKP, PKPB dan PKPP untuk dilaksanakan ke seluruh negara.
Pindaan peraturan di bawah Akta 342 ini akan membatalkan sekatan pergerakan dalam radius 10km yang mana pergerakan dalam daerah adalah dibenarkan.

Larangan pergerakan rentas negeri dan daerah kekal meskipun berlaku pertukaran status Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di beberapa negeri bermula Jumaat (19 Feb) ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam pengumumannya memberitahu walaupun sebahagian besar negeri dikenakan PKP Bersyarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP) namun pergerakan hanya dibenarkan di dalam daerah dan tidak boleh merentas antara daerah atau ke negeri lain.

Beliau berkata berdasarkan laporan Kementerian Kesihatan (KKM) pergerakan rentas negeri telah menyumbang kepada peningkatan kes selepas kelonggaran diberikan pada akhir tahun lepas, justeru larangan itu kekal.

“Jika dulu kluster disebabkan rentas negeri hanya 11 hingga 12 kluster, namun selepas kita beri kelonggaran pada Disember lepas, ramai rentas negeri dan menyebabkan berlaku peningkatan kes COVID-19.

“Misalnya, di Kelantan selepas rentas negeri dibenarkan, banyak kes COVID-19 dan hampir 65 peratus daerah bertukar menjadi zon merah dan status negeri bertukar PKP. Maka kita tidak benarkan rentas negeri lagi,” katanya dalam sidang media perkembangan PKP di Wisma Pertahanan di sini hari ini.


Mulai Jumaat ini, pelaksanaan PKP dilanjutkan hingga 4 Mac di Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang  manakala negeri-negeri lain dikenakan PKPB dan Perlis pula dikenakan PKPP.

Ismail Sabri turut mengumumkan kerajaan membenarkan pergerakan melebihi 10 kilometer radius di seluruh negara berkuat kuasa serta-merta.

Katanya, tidak relevan untuk mengehadkan pergerakan kerana banyak aktiviti ekonomi dan sosial diberikan kebenaran untuk beroperasi di seluruh negara.

Sementara itu, mengenai operasi pematuhan prosedur operasi standard (SOP), Ismail Sabri berkata sebanyak 596 individu telah ditahan atas kesalahan ingkar SOP semalam membabitkan 532 individu dikompaun serta 64 lagi direman.

Antara kesalahan ingkar SOP adalah tiada penjarakan fizikal (155 kes), rentas negeri atau daerah tanpa kebenaran (134) dan tidak memakai pelitup muka (121).

Selain itu,  Op Benteng berjaya mengusir 11 orang pendatang tanpa izin yang cuba memasuki sempadan negara dan menahan seorang pendatang tanpa izin serta dua penyeludup.

(Visited 621 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button