Kesihatan

Lanjutan 3 bulan untuk penerima Sinovac yang belum mengambil dos penggalak

KUALA LUMPUR: Penerima vaksin Sinovac dan warga emas berumur 60 tahun ke atas yang belum menerima dos penggalak tetapi sebelum ini dijangkiti Covid-19 kini mempunyai tempoh sehingga akhir Jun sebelum kehilangan status vaksin sepenuhnya.

Kementerian Kesihatan pada mulanya berkata penerima Sinovac dan warga emas yang belum menerima dos penggalak mereka akan berisiko kehilangan status “divaksin sepenuhnya” hari ini (1 April).

Bagaimanapun, awal hari ini, MySejahtera di laman Facebooknya berkongsi bahawa tarikh akhir telah dilanjutkan selama tiga bulan lagi untuk kumpulan penerima vaksin tertentu ini.

“Penerima vaksin primer Sinovac serta warga emas berumur 60 tahun ke atas (tanpa mengira jenis vaksin utama mereka) yang pernah dijangkiti Covid-19 sebelum ini dan tidak mengambil dos penggalak, akan dikecualikan daripada mendapat status vaksin sepenuhnya. Dibatalkan untuk tempoh tiga bulan.

“Bagaimanapun, anda harus mengambil dos penggalak sejurus selepas pemulihan untuk mengelak status anda yang telah divaksinasi sepenuhnya ditukar kepada vaksinasi yang tidak lengkap.


“Anda boleh memilih lokasi dan masa temu janji melalui pautan tempahan janji temu dos penggalak yang disediakan,” katanya.

Semua penerima lain vaksin Sinovac dan Sinopharm Covid-19 serta mereka yang berumur di atas 60 tahun yang belum mengambil suntikan penggalak mereka, kehilangan status vaksinasi sepenuhnya hari ini.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin bagaimanapun berkata mereka masih dibenarkan menjamu selera di restoran dan memasuki pusat beli-belah, tempat kerja dan tempat ibadat, seperti individu lain yang diberi vaksin sepenuhnya.

Khairy menambah bahawa sejarah vaksinasi utama mereka juga akan disimpan dalam aplikasi MySejahtera.

(Visited 135 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button