Nasional

Langgar PKP, penganggur kena penjara tiga bulan

GARA-GARA degil dan langgar  PKP atau Perintah Kawalan Pergerakan mengundang padah kepada seorang penggangur.

Dia dijatuhi hukuman penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret di Melaka hari ini atas tuduhan melanggar PKP semalam.

Bernama melaporkan, menurut pertuduhan, tertuduh Mohamad Saiful Bahari Mohamad, 32, melakukan kesalahan di bawah Peraturan 3 (1)(b) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 yang boleh dihukum di bawah Peraturan 7 (1) peraturan yang sama.

Mohamad Saiful Bahari dari Tanah Merah, Kelantan didakwa melakukan kesalahan itu di pasar raya Tesco Jalan Panglima di sini pada pukul 7.05 petang, semalam dan boleh dijatuhi hukuman denda tidak lebih RM1,000 atau dipenjara hingga enam bulan, atau kedua-duanya sekali sekiranya disabitkan kesalahan.

BERITA BERKAITAN:


Menurut fakta kes, seorang pengawal keselamatan pasar raya itu Dayang Azura Sufri, 33, ketika menjalankan tugas di tempat, tarikh dan masa disebutkan telah didatangi tertuduh yang memberitahu hendak masuk ke pasar raya itu untuk membeli air.

Dayang Azura telah menerangkan waktu operasi pasar raya itu adalah dari pukul 7 pagi hingga 7 malam sahaja, namun Mohamad Saiful Bahari enggan mematuhi arahan dan bertindak agresif dengan menampar pipi kiri pengawal keselamatan itu sebelum mengejarnya dengan memasuki kawasan pasar raya itu.

Di mahkamah sama, Mohamad Saiful Bahari dijatuhi hukuman penjara enam bulan kerana menyebabkan kecederaan terhadap Dayang Azura dengan cara menampar pipi kiri sehingga lebam.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga setahun, atau denda maksima RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Puteri Nor Nadia Mohamed Iqbal memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal yang memberi pengajaran kepada tertuduh dan masyarakat tentang kepentingan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan dalam membendung pandemik COVID-19.

Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh ketika menjatuhkan hukuman itu berkata pada masa negara menghadapi situasi ini, kepentingan umum adalah amat penting berbanding kepentingan peribadi.

Beliau berkata masyarakat harus serius mematuhi arahan dari semasa ke semasa oleh kerajaan ketika Perintah Kawalan Pergerakan bagi mengekang COVID-19 daripada terus merebak di negara ini.

Mohamad Izwan memerintahkan hukuman penjara dijalankan serentak bermula tarikh tangkapan semalam. Tertuduh tidak diwakili peguam. – BERNAMA

(Visited 147 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button