Agama

Laluan Khas Makkah mudahkan jemaah haji

JEMAAH haji yang berlepas dari Malaysia untuk menunaikan ibadah haji tahun ini tidak perlu beratur berjam-jam di lapangan terbang di Jeddah atau Madinah kerana semua urusan imigresen termasuk kerajaan Arab Saudi diselesaikan di KLIA.

Ia adalah inisiatif kerajaan Arab Saudi yang membawa pegawai imigresen mereka menyelesaikan urusan yang dipanggil Laluan Makkah.

Para Jemaah memuji Inisiatif Laluan Makkah yang menyumbang kepada menawarkan semua perkhidmatan yang diperlukan untuk umat Islam di negara-negara yang inisiatif itu sedang dilaksanakan.

Ini telah meminimumkan usaha dan menjimatkan masa mereka, menurut kerja dan program yang memudahkan prosedur menyelesaikan perjalanan mereka ke Kerajaan Arab Saudi untuk menunaikan ibadah haji.
Para jemaah yang mendapat manfaat daripada Inisiatif Laluan Makkah di terminal khas Kuala Lumpur merakamkan ucapan terima kasih dan penghargaan kepada Penjaga Dua Masjid Suci Raja Salman dan Putera Mahkota, atas perkhidmatan yang mereka tawarkan kepada jemaah haji dan pengunjung Masjidil Haram dan Masjid Nabawi, lapor Saudi Gazette.
Perkhidmatan ini memudahkan melaksanakan ibadah dengan mudah dan tenang, kata jemaah haji sambil memuji peranan Kerajaan Arab Saudi dalam melayani jemaah haji dan apa yang mereka dapati daripada perkhidmatan dan kemudahan di peringkat tertinggi.
Jemaah haji Malaysia menegaskan bahawa inisiatif itu adalah kerja yang bijak dari segi prosedur pantas dan menggunakan teknologi untuk memudahkan prosedur perjalanan mereka.
Kementerian Dalam Negeri pada tahun ini, 1443 Hijriah, melancarkan edisi keempat inisiatif itu di Malaysia, selain melancarkannya di Pakistan, Indonesia, Maghribi dan Bangladesh, dan ia merupakan salah satu Program Pengalaman Pilgrim, yang merupakan salah satu Wawasan Saudi 2030.
Inisiatif itu bertujuan untuk menamatkan prosedur perjalanan jemaah haji dari negara masing-masing melalui Direktorat Am Pasport dan institusi rakan kongsi dalam melaksanakan inisiatif tersebut.
Perjalanan jemaah haji Malaysia dalam inisiatif ini bermula dari saat mereka tiba di Lapangan Terbang Kuala Lumpur sehingga memuktamadkan prosedur pengangkutan mereka melalui tiga peringkat utama.
Peringkat pertama termasuk pra-penamat prosedur perjalanan, dan peringkat kedua termasuk memuktamadkan prosedur perjalanan jemaah haji dan akhirnya tiba di pesawat dalam masa beberapa minit sebagai persediaan untuk perjalanan ke Kerajaan untuk menunaikan ibadah haji.
Semasa peringkat yang disebutkan di atas, pihak berkuasa memastikan jemaah haji memenuhi syarat dan spesifikasi perjalanan, termasuk syarat kesihatan dan umur, antara lain.
Ini adalah tambahan kepada pengekodan dan pengasingan bagasi mengikut pengaturan pengangkutan dan penginapan di Kerajaan, dan melengkapkan prosedur mereka dari negara mereka, bermula daripada mengeluarkan visa secara elektronik sehingga menyelesaikan prosedur perjalanan mereka di Lapangan Terbang Kuala Lumpur.
Inisiatif Laluan Makkah sedang dilaksanakan di terminal lapangan terbang Kuala Lumpur, dengan penyertaan Kementerian Dalam Negeri, Pihak Berkuasa Data dan Kepintaran Buatan Saudi, SDAIA, dan Syarikat Elm.
(Visited 87 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button