Sukan

Lagi 9 emas, Malaysia capai sasaran Sukan SEA Hanoi

HANOI: Kontinjen Malaysia hanya tinggal sembilan pingat emas untuk mencapai sasaran 36 emas pada Sukan SEA ke-31 di sini berbaki lima hari lagi.

Malaysia berharap untuk meraih emas dalam beberapa acara, termasuk memanah, gimnastik irama, berbasikal kriteria, angkat berat dan karate.

Pada aksi semalam, atlet Malaysia menyumbang empat emas, empat perak dan lapan gangsa untuk keseluruhan 27-43-65 untuk kekal di tempat keenam dalam kedudukan pingat.

Pasukan golf lelaki terdiri daripada Ervin Chang, Marcus Lim Pang Chuen, K Rhaasrikanesh dan A Nateeshvar memenangi emas pertama negara semalam, sekali gus menamatkan kemarau pingat emas selama 21 tahun dalam acara itu.

Pasukan golf wanita Jeneath Wong dan Mirabel Ting Ern Hui berjaya menghadiahkan pingat perak selepas tewas kepada pasukan pilihan Thailand pada perlawanan akhir.

Skuad karate negara paling menyerlah apabila menggondol dua pingat emas dan dua gangsa.

Debutant H Sureeya Sankar dan C Shahmalarani memenangi emas masing-masing dalam kategori kumite lelaki dan wanita bawah 67kg dan bawah 55kg. S Prem Kumar merangkul gangsa dalam acara kumite lelaki bawah 60kg, dan Muhammad Aiqal Asmadie dalam acara kata individu lelaki.

Dalam sukan renang, Khiew Hoe Yean, dengan tiga pingat perak, dia menerima pingat emas dalam 200m gaya bebas lelaki.

Malaysia juga memenangi satu perak dan tiga gangsa dalam memanah, satu perak dalam acara menembak, satu perak dan satu gangsa dalam olahraga, dan dua gangsa dalam pingpong.

Bagaimanapun, tiada apa yang berlaku untuk kem olahraga negara apabila Malaysia gagal mempertahankan kejuaraan 100m pecut selepas Muhammad Azeem Fahmi hilang kelayakan untuk permulaan yang salah.

Malaysia pernah memenangi acara pita biru dalam dua Sukan SEA berturut-turut menerusi Khairul Hafiz Jantan di Kuala Lumpur pada 2017, dan Muhammad Haiqal Hanafi di Filipina pada 2019.

Penguasaan Malaysia dalam acara lompat tinggi lelaki juga berakhir apabila Nauraj Singh Randhawa hanya mampu meraih pingat perak. Negara itu sebelum ini memenangi acara itu dalam setiap edisi Sukan SEA sejak 1977, kecuali pada edisi 2005 di Manila.

Tuan rumah Vietnam terus mendahului pemburuan pingat dengan 126 emas, 76 perak dan 74 gangsa, diikuti Thailand (53-59-80), Filipina (37-49-65), Singapura (37-39-49) dan Indonesia ( 36-49-49).

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button