Ekonomi

Kumpulan pengguna sokong kenaikan harga siling untuk ayam

PETALING JAYA: Sekumpulan pengguna telah menerima cadangan bos pasar raya besar untuk menaikkan harga siling ayam standard.

Mengulas mengenai cadangan pengarah urusan Mydin Ameer Ali Mydin untuk menaikkan harga kepada RM9.90 sekilogram daripada RM8.90 kerana kekurangan semasa, Presiden Pergerakan Pengguna Malaysia Darshan Singh berkata ini akan mendorong penternak ayam untuk mengekalkan pengeluaran mereka.

“Ekosistem yang harmoni antara pengguna dan peniaga mesti dikekalkan, jika tidak semua pihak akan rugi pada akhirnya,” katanya.

“Lebih teruk lagi, jika penternak ayam berhenti mengeluarkan untuk mengelak kerugian, tidak akan ada ayam di pasaran.”

Darshan berkata semua pihak berkepentingan mesti terlibat untuk mengenal pasti komponen kos dan langkah untuk membantu mengatasi peningkatan kos.


Malaysia menghadapi kekurangan sumber protein yang popular berikutan peningkatan kos makanan ayam dan kekurangan buruh.

Peniaga ayam dilaporkan menjual ayam melebihi harga siling, dengan ramai yang mengatakan mereka tidak mempunyai pilihan kerana pembekal mengenakannya RM8.70 sekilogram.

Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pendidikan Pasaran Carmelo Ferlito juga menyokong cadangan Ameer, dengan mengatakan peruncit itu adalah “salah satu daripada beberapa suara alasan di negara ini”.

“Masalahnya sangat mudah. Selain isu rantaian bekalan, kami menghadapi masalah dengan bekalan. Jadi, apakah yang kita perlukan untuk harga menjadi sejuk? Kami memerlukan bekalan. Ini Ekonomi,” katanya.

Beliau berkata penghapusan harga siling akan membolehkan harga meningkat buat sementara waktu, yang kemudian akan menghasilkan “isyarat keuntungan” kepada pengeluar.

“Isyarat itu akan meningkatkan bekalan. Dan kemudian harga akan menjadi normal semula.”

 

(Visited 24 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button