Ekonomi

Kukuhkan asas ekonomi sebelum perkenal semula GST

KUALA LUMPUR: Kerajaan harus menumpukan usaha meningkatkan produktiviti negara dan merombak asas ekonomi negara dan bukannya memperkenalkan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada masa rakyat tertekan dari segi kewangan.

Pemangku Pengerusi Gabungan Bertindak Malaysia Stanley Yong berkata beliau tidak bersetuju dengan rancangan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk menghapuskan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) semasa dan menggantikannya dengan GST, yang telah dibatalkan pada 2018.

Ismail Sabri, dalam temu bual dengan Nikkei Asia Jepun baru-baru ini, berkata GST adalah satu cara untuk meningkatkan tabung persekutuan untuk menangani inflasi dan mengurangkan beban kewangan subsidi untuk rakyat.

Beliau berkata kerajaan kehilangan RM20 bilion hasil tahunan selepas GST dimansuhkan dan tidak ada negara lain di dunia yang berbalik daripada GST kepada SST.

Yong berkata pengembalian semula GST hanyalah satu perubahan mekanisme dalam sistem percukaian dan tidak akan meningkatkan tadbir urus, produktiviti industri, modal insan atau sistem pendidikan.


“Pada ketika ini, kerajaan sedang mempertimbangkan untuk menggantikan SST. Ini bermakna kerajaan hilang tumpuan. Ia seperti menutup mata kita dengan meletakkan kesalahan kepada sesuatu yang kononnya tidak berjaya dan bukannya menyelesaikan masalah.

“Setakat sistem percukaian, ia adalah bagaimana kerajaan mendapat hasil daripada pendapatan rakyat di tengah-tengah kenaikan kos sara hidup dan kenaikan harga makanan.

“Tetapi jika pendapatan industri tidak menunjukkan peningkatan, bagaimana anda boleh meningkatkan hasil cukai? Jika produktiviti dan margin keuntungan berada dalam limbo dan industri tidak dapat mengembangkan perniagaan mereka dengan sihat, bagaimana sistem cukai mendapat manfaat?

“Kerajaan berpendapat melalui sistem percukaian, ia boleh mendapatkan lebih banyak wang untuk membantu golongan miskin. Itu tidak akan berkesan. Adalah lebih baik untuk melihat asas ekonomi negara dan meningkatkan industri dan produktiviti,” kata Yong kepada New Straits Times .

Beliau memetik contoh dakwaan penganiayaan terhadap pekerja asing di negara ini, yang mengakibatkan beberapa orang keluar, yang secara langsung menjejaskan produktiviti. Beliau turut membangkitkan sistem pendidikan yang menurutnya tidak membantu melahirkan rakyat yang produktif.

Beliau berkata sama ada GST atau SST, asas dan dasar ekonomi yang kukuh adalah penting.

“Saya tidak akan kata GST adalah sistem terbaik, tetapi ia diamalkan di banyak negara.

“Sebagai contoh, New Zealand mempunyai GST dan semua orang gembira dengannya kerana ia disokong oleh asas yang baik dan ia disokong oleh sistem yang cekap dan berkesan.

“Oleh itu, ia berfungsi dengan baik. Jika tidak, ia tidak akan berfungsi,” katanya.

 

(Visited 39 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button