Luar NegaraTravel

Kuarantin Covid-19 di hotel lima bintang satu bisnes baharu

Sejumlah besar hotel mewah yang dibuka di Thailand di tengah pandemi Covid-19 menaruh harapan mereka pada rancangan kerajaan untuk memikat pelancong yang berbelanja tinggi, bertaruh mereka yang mencari kuarantin lima bintang akan membantu meredakan kehancuran yang ditimbulkan kepada industri pelancongan.

Kira-kira setengah dozen hotel mewah yang dibuka di Bangkok semasa wabak itu, atau akan dibuka tidak lama lagi, dari Four Seasons, Kempinski dan Capella kemungkinan akan mendapat manfaat daripada visa baru yang bertujuan untuk menarik pengunjung yang menginap lama, orang yang berbelanja tinggi dan pelancong perubatan untuk meletakkan ekonomi kembali ke landasan pertumbuhan.

Walaupun Thailand mengalami wabak virus lebih baik daripada kebanyakan negara Asia Tenggara yang lain, ia menghadapi salah satu kemelesetan terburuk yang tercatat kerana kehilangan pelancong, yang pada tahun 2019 menjana ekonomi AS$ 62bilion.

Menyasarkan pelancong mewah yang tinggal lebih lama dan menghabiskan lebih banyak dapat menampung kerugian tersebut, kata Deepak Ohri, ketua pegawai eksekutif Lebua Hotels & Resorts. “Pandemik ini telah memberi Thailand kesempatan untuk mengatur kembali bagaimana industri pelancongan akan menjaga Covid-19,” katanya dalam wawancara kepada Bloomberg.

Mulai bulan ini, pelancong dengan visa baru akan dibenarkan masuk ke Thailand untuk pertama kalinya sejak sempadan ditutup pada akhir Mac. Mereka akan diminta untuk tinggal sekurang-kurangnya 90 hari, termasuk kuarantin 14 hari yang wajib, yang dapat disajikan di hotel mewah. Selepas itu, mereka akan bebas melakukan perjalanan ke mana sahaja yang mereka mahukan.


“Kumpulan pengembara ini memiliki potensi tertinggi untuk meningkatkan wang yang dibelanjakan untuk penginapan dan makan, yang dapat membantu meningkatkan ekonomi, terutama pada masa wabak yang sukar ini,” kata Yuthasak Supasorn, ketua Penguasa Pelancongan Thailand. “Kami mempunyai 800 hingga 1,000 pelancong China yang bersedia melakukan perjalanan ke sini dengan jet peribadi pada fasa pertama pembukaan semula. ”

Meski begitu, pemerintah, yang dulu khuatir akan kesan pelancongan berlebihan, mengharapkan sekitar 1,200 pengunjung sebulan menggunakan visa baru, menghasilkan pendapatan sekitar 1.2 bilion baht ($38 juta) – sebahagian kecil dari jumlah yang dibelanjakan oleh pelancong bercuti pasar besar-besaran. Sebilangan besar rakyat Thailand tidak setuju dengan rancangan untuk membuka sempadan, dalam satu tinjauan dilakukan Rabu lalu.

“Ini inisiatif permulaan yang baik untuk memusatkan perhatian pada kualiti dan bukannya kuantiti, tetapi tidak cukup untuk menebus pendapatan yang hilang,” kata Somprawin Manprasert, ketua ekonomi di Bank of Ayudhya Pcl. “Langkah-langkah cukai yang bertujuan untuk pertengahan hingga rakyat Thailand yang berpendapatan tinggi untuk mempromosikan perbelanjaan akan membantu menyuntikkan lebih banyak wang ke dalam ekonomi. “

(Visited 359 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button