Nasional

Ku Nan beritahu mahkamah beliau jual syarikat miliknya untuk ‘bebas hutang’,

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa dia menjual sebahagian besar syarikat beliau bernilai ratusan juta ringgit untuk menjadi menteri “bebas hutang”.

Tengku Adnan, 69, berkata beliau memberitahu Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa beliau bekerja untuk beberapa syarikat dan bersetuju menjual beberapa daripada mereka sebelum menjadi menteri penuh.

“Antara syarikat yang saya jual ialah Mutiara Telekom (Digi) dan hanya menyimpan saham-saham kecil di beberapa syarikat lain seperti Hyundai-Sime Darby dan Tadmansori Holdings Sdn Bhd.

“Yang arif, jika saya menyimpan Digi hari ini, ia bernilai RM5bil; Saya menjualnya untuk RM480mil pada masa itu, “katanya semasa pemeriksaan semula oleh peguamnya, Datuk Tan Hock Chuan dalam pertahanannya di perbicaraan percubaan RM2 juta.

Ahli Parlimen Putrajaya itu menjelaskan mengapa beliau tidak bersetuju dengan cadangan Timbalan Pendakwa Raya Julia Ibrahim sebelum ini bahawa beliau gagal mematuhi tatalaku untuk anggota pentadbiran kerana pemilikannya yang berterusan terhadap kepentingan majoriti di Tadmansori Holdings.

Beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 29 September2001 dan menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 20 November2002.

Semalam, Tengku Adnan mengesahkan beliau mengisytiharkan asetnya semasa berkhidmat dalam Kabinet sejak 2001, kepada tiga perdana menteri iaitu Dr Mahathir, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Razak.

Beliau juga mengesahkan beliau mengisytiharkan aset bernilai RM938,643,566.16 kepada Dr Mahathir pada 2001 bersama RM711,325,822.00 kepada Abdullah pada tahun 2006 dan RM691,770,649.00 serta RM782,748,061.00 kepada Najib pada 2013 dan 2016 masing-masing.

Terdahulu, Tengku Adnan tidak bersetuju dengan cadangan Julia bahawa resit yang dikeluarkan daripada buku penerimaan Umno untuk derma politik RM2 juta yang didakwa dari ahli perniagaan Tan Sri Chai Kin Kong ditimbulkan selepas dia ditangkap pada 2018.

Bekas menteri itu berkata beliau telah menandatangani satu resit dengan nombor bersiri 376241 bertarikh 14 Jun 2011 untuk pemeriksaan RM2 juta kepada Chai, dan beliau mengesahkan bahawa penerimaan ini disediakan oleh kakitangan Umno atas arahannya.

Pada 14 Oktober tahun lepas, Mahkamah Tinggi mengarahkan Tengku Adnan membela diri, setelah mendapati pihak pendakwa membuktikan terdapat prima facie terhadapnya.

Tengku Adnan didakwa atas kapasitinya sebagai Menteri Wilayah Persekutuan dengan menerima RM2 juta daripada Chai melalui cek Bank Islam Hong Leong milik Aset Kayamas Sdn Bhd, kemudiannya dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank Tadmansori Holdings yang mempunyai kepentingan apabila diketahui Aset Kayamas dikaitkan dengan tugas rasminya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan bersambung pada 25 Mac. – Bernama

(Visited 463 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.
Back to top button