Politik

Ku Li minta pemimpin UMNO dalam kerajaan lepaskan jawatan

VETERAN UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah meminta pemimpin parti yang memegang jawatan seperti menteri, timbalan menteri dan pengerusi syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk segera melepaskan jawatan mereka.

Beliau membuat gesaan ini setelah Presiden parti, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengatakan bahawa UMNO tidak akan bekerjasama Bersatu, PKR atau DAP.

Ahmad Zahid juga menjelaskan bahawa parti itu akan bertanding di bawah panji Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Tengku Razaleigh, yang merupakan Pengerusi Lembaga Penasihat UMNO memuji ucapan Ahmad Zahid pada Perhimpunan Agung Tahunan UMNO pagi ini kerana mengulangi sikap Majlis Tertinggi parti itu yang memutuskan hubungan dengan Bersatu sebelum PRU15.

“Ini bermaksud semua anggota UMNO yang menjadi menteri, timbalan menteri atau memegang jawatan dalam GLC mesti meletakkan jawatannya hari ini, jika boleh.


“Kami pernah melakukannya secara solo sebelum ini. Jadi jika kita tidak yakin (dalam parti), bagaimana kita akan bertanding (pada PRU15)? ” Kata Tengku Razaleigh, atau Ku Li kepada wartawan.

Sebagai tindak balas kepada pesan Ahmad Zahid kepada Pas untuk meneruskan apa yang mereka mulakan bersama di bawah pakatan politik Muafakat Nasional (MN), Tengku Razaleigh mengatakan bahawa kini terserah kepada Pas berkenaan hubungannya dengan UMNO.

Ku Li berkata, UMNO sedia menentang PAS sekiranya ingin terus berada di blok yang sama yang dipimpin oleh Perdana Menteri dan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Kami tidak ada hubungannya dengan Perikatan Nasional (PN) sekarang. Jadi, kita akan menentang PN. Sekiranya PAS masih bersama mereka, maka kita juga akan memerangi mereka.

“Tetapi jika mereka (Pas) memutuskan untuk bersama MN, mereka mesti memisahkan diri dari PN kerana kita tidak lagi bersama PN. Ini adalah keputusan terakhir,” katanya.

(Visited 88 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button