Nasional

KPDN rampas 22,840 liter diesel bersubsidi

KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Pulau Pinang menggagalkan cubaan satu sindiket untuk merampas 22,840 liter diesel bernilai kira-kira RM50,000, dalam serbuan dekat sini semalam.

Ketua Pegawai Penguatkuasa negeri, A. Mogan berkata, dalam operasi yang digelar ‘Op Tapis’ itu, menyerbu sebuah kedai tanpa lesen di Permatang Pauh kira-kira pukul 4 petang.

Sindiket itu dipercayai aktif sejak kira-kira sebulan lalu.

“Berdasarkan maklumat dan risikan yang diperoleh sejak seminggu lalu, kita berjaya mengesan pergerakan seorang penggerak utama yang mengisi diesel dari beberapa buah stesen minyak di Bukit Mertajam sebelum membawanya ke stor berkenaan.

“Pemeriksaan mendapati pemandu itu telah memindahkan diesel tersebut daripada penggerak utama ke tangki lain di stor berkenaan yang mampu menampung lebih 21,000 liter diesel,” katanya.


Mogan berkata, pasukan kemudian menahan pemandu lori berusia 30-an itu untuk tindakan lanjut.

“Pemandu itu mendakwa dia membuat antara empat hingga enam trip setiap hari untuk membeli diesel bersubsidi dan mampu menyimpan sehingga 6,000 liter diesel ke dalam tangki di stor berkenaan.

“Sindiket ini akan mengisi tangki bersubsidi diesel selama tiga hingga empat hari sebelum menjualnya kepada pembeli dengan keuntungan RM0.30 seliter. Bagi setiap tangki, sindiket ini mampu meraih antara RM6,000 hingga RM7,000.

“Kedai yang terletak di sawah padi dan jauh dari jalan utama itu disewa pada kadar RM3,000 sebulan. Diubah suai dengan baik dan hanya boleh masuk melalui pintu masuk utama menggunakan alat kawalan jauh,” katanya.

Mogan berkata, bagi mengumpul maklumat risikan mengenai kegiatan sindiket itu, pihaknya menggunakan dron bagi memantau kawasan sekitar sebelum mengekori penggerak utama.

Beliau berkata tangki penggerak utama itu telah diubah suai untuk menampung sehingga 1,000 liter diesel bersubsidi.

Pemeriksaan mendapati sindiket itu mampu mengaut keuntungan lebih RM30,000 sebulan menjalankan kegiatan haram itu.

Selain diesel bersubsidi, pasukan itu turut merampas penggerak utama, sebuah tangki, sebuah pam motor dan sebuah telefon bimbit yang kesemuanya bernilai RM95,406 untuk siasatan lanjut.

Kes disiasat di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961. -SM

Artikel berkaitan > Lima kementerian akan meneliti laporan kebocoran subsidi diesel

 

(Visited 42 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button