Luar Negara

Koronavirus: 89 kematian baharu di China

PIHAK berkuasa kesihatan China berkata ia menerima laporan 2,656 kes baru jangkitan koronavirus novel dan 89 kematian pada hari Sabtu dari 31 wilayah peringkat wilayah dan Xinjiang.

Di antara kematian, 81 adalah di Wilayah Hubei, dua di Henan dan satu di Hebei, Heilongjiang, Anhui, Shandong, Hunan dan Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang masing-masing, menurut Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China.

Satu lagi 3,916 kes yang disyaki baru dilaporkan Sabtu, berkata suruhanjaya itu.

Juga pada hari Sabtu, 87 pesakit menjadi sakit parah, manakala 600 orang telah dibenarkan keluar dari hospital selepas pemulihan.

Kes yang disahkan keseluruhan di tanah besar China telah mencapai 37,198 pada akhir hari Sabtu, kata suruhanjaya itu, sambil menyatakan bahawa sejumlah 811 orang telah meninggal dunia akibat penyakit itu.


Suruhanjaya menambah bahawa 6,188 pesakit kekal dalam keadaan teruk, dan 28,942 orang yang disyaki dijangkiti virus itu.

Sejumlah 2,649 orang telah keluar dari hospital selepas pemulihan.

Suruhanjaya itu berkata 371,905 kenalan rapat telah dikesan, sambil menambah bahawa di antara mereka, 31,124 telah dilepaskan daripada pemerhatian perubatan Sabtu, dengan 188,183 yang lain masih dalam pemerhatian perubatan.

Pada akhir hari Sabtu, 26 kes disahkan termasuk satu kematian telah dilaporkan di Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong (SAR), 10 di SAR Macao dan 17 di Taiwan.

Seorang pesakit di Macao dan satu di Taiwan telah dilepaskan dari hospital selepas pemulihan. – Agensi

(Visited 71 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button