Luar Negara

Korea Selatan uji pengecaman muka kesan kes COVID-19

KOREA Selatan tidak lama lagi akan melancarkan projek perintis untuk menggunakan teknologi kecerdasan buatan (AI), pengecaman muka dan beribu-ribu kamera CCTV untuk menjejaki pergerakan orang yang dijangkiti coronavirus, walaupun terdapat kebimbangan mengenai pencerobohan privasi.

Projek yang dibiayai oleh Kerajaan di Bucheon, salah satu bandar paling padat penduduk di negara itu di pinggir Seoul, akan mula beroperasi pada Januari, kata seorang pegawai bandar kepada agensi berita antarabangsa.

Sistem ini menggunakan algoritma AI dan teknologi pengecaman muka untuk menganalisis rakaman yang dikumpulkan oleh lebih daripada 10,820 kamera CCTV dan menjejaki pergerakan orang yang dijangkiti, kontak rapat, dan sama ada mereka memakai topeng, menurut pelan perniagaan 110 halaman daripada bandar itu yang diserahkan kepada Kementerian Sains dan ICT (Teknologi Maklumat dan Komunikasi).

Kerajaan di seluruh dunia telah beralih kepada teknologi baharu dan meluaskan kuasa undang-undang untuk membendung gelombang jangkitan Covid-19.

China, Rusia, India, Poland dan Jepun serta beberapa negeri di Amerika Syarikat adalah antara yang telah melancarkan atau sekurang-kurangnya bereksperimen dengan sistem pengecaman muka untuk mengesan pesakit Covid-19, menurut laporan Mac oleh Columbia Law School di New York .


Pegawai Bucheon berkata, sistem itu dapat mengurangkan tekanan pada pasukan pengesanan yang terlalu bekerja keras di bandar dengan populasi lebih daripada 800,000 orang dan membantu menggunakan pasukan dengan lebih cekap dan tepat.

Korea Selatan sudah mempunyai sistem pengesanan hubungan berteknologi tinggi yang agresif yang mengumpulkan rekod kad kredit, data lokasi telefon bimbit dan rakaman CCTV, antara maklumat peribadi yang lain.

Walau bagaimanapun, ia masih bergantung kepada sebilangan besar penyiasat epidemiologi, yang sering terpaksa bekerja syif 24 jam, mengesan dan menghubungi kes-kes yang berpotensi positif covid.

Dalam membida pembiayaan negara untuk projek perintis pada akhir 2020, Datuk Bandar Bucheon Jang Deog-cheon berkata bahawa sistem sedemikian akan menjadikan pengesanan kes Covid-19 lebih cepat.

“Kadang-kadang mengambil masa berjam-jam untuk menganalisis satu rakaman CCTV. Menggunakan teknologi pengecaman visual akan membolehkan analisis dilakuakan dalam sekelip mata,” katanya di Twitter.

Sistem itu juga direka bentuk untuk mengatasi fakta bahawa pasukan pengesanan perlu bergantung pada keterangan pesakit Covid-19 yang tidak selalu jujur ​​tentang aktiviti dan lokasi mereka, kata pelan itu.

Kementerian Sains dan ICT berkata ia tidak mempunyai rancangan semasa untuk mengembangkan projek itu ke peringkat nasional.

Tambahnya, tujuan sistem itu adalah untuk mendigitalkan beberapa kerja manual yang perlu dilakukan oleh pengesan kontak pada masa ini.

Sistem Bucheon itu boleh menjejaki sehingga sepuluh orang dalam masa lima hingga sepuluh minit dan ia dapat mengurangkan masa yang dihabiskan untuk kerja manual yang mengambil masa kira-kira setengah jam hingga satu jam untuk mengesan seorang, kata rancangan itu.-SM

(Visited 107 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button