Nasional

Kompaun Neelofa, peniaga burger patut diperbetulkan – Najib

KERAJAAN sepatutnya memperbetul dan menyelarasakn jumlah kompaun pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) antara selebriti terkenal Noor Neelofa Mohd Noor dan peniaga burger.

Menurut Najib jumlah denda RM60,000 yang dikenakan terhadap Neelofa dan keluarganya kerana melanggar SOP hanya mengundang kemarahan orang ramai.

Tambahan menurut beliau, kemarahan orang ramai menjadi bertambah setelah terdapat berita seorang peniaga burger dikompaun RM50,000 semalam.

“Secara peribadi, saya kagum dengan bakat dan kejayaan keusahawanan Neelofa.

“Tapi jumlah denda RM60,000 dikeluarkan kerajaan pada Neelofa dan keluarganya sebab langgar SOP hanya akan mengundang kemarahan pada ketika ramai tengah kemurungan sebab kerajaan tidak berjaya kawal Covid dengan Darurat dan akibatnya tidak membenarkan orang ramai rentas negeri untuk balik Raya.


“Kemarahan juga bertambah setelah berita peniaga burger dikompaun RM50,000 terkeluar semalam,” katanya.

Neelofa yang merupakan seorang usahawan dikompaun RM20,000 kerana tidak mematuhi standard operasi piawai (SOP) bagi mengekang Covid-19.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Mohamad Zainal Abdullah berkata usahawan itu dikompaun kerana tidak memastikan penjarakan fizikal sewaktu majlis akad nikahnya di sebuah hotel di ibu negara pada 27 April.

Neelofa juga didapati bersalah melanggar tujuan rentas negeri yang dibenarkan.

Semalam masyarakat turut digemparkan dengan keluhan seorang peniaga burger Wan Mohd Faisal Wan Kadir, 38, kerana dikenakan kompaun RM50,000 oleh pihak polis bagi kesalahan berniaga melebihi waktu ditetapkan.

Wan Mohd Faisal yang menjalankan perniagaan itu di hadapan rumahnya di Kampung Rambutan Rendang, Kota Bharu memaklumkan dia didatangi beberapa anggota polis ketika sedang menyiapkan tempahan pelanggan jam 11.10 malam.

Polis kemudian mengeluarkan kompaun RM50,000 bagi kesalahan berniaga melebihi had masa dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).-SM

 

(Visited 556 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button