Nasional

KJ mahu hentikan budaya kerja toksik di hospital

KUALA LUMPUR: Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin bertekad untuk menghapuskan budaya kerja toksik di semua hospital kerajaan.

Sambil menyifatkan persekitaran kerja dahulu dan sekarang berbeza, Khairy berkata beliau mahu mewujudkan situasi di mana sikap saling hormat-menghormati dan sokongan di kalangan rakan sekerja dipupuk.

“Persekitaran kerja mesti mempunyai rasa hormat, sokongan dan harus memperkasakan, tidak menghina dan memalukan,” katanya di Twitter.

Tambahnya, dia melawat Hospital Selayang dan mendengar terus daripada ahli rumah tentang pengalaman mereka sebelum membuat pusingan pagi ini. Dia juga menyiarkan beberapa gambar pertemuannya dengan mereka di akaun Twitternya.

“Banyak perkara telah dibawa ke perhatian saya. Sesetengah jabatan mempunyai persekitaran kerja yang baik, yang lain perlu diperbaiki,” katanya.


Pada 17 April lalu, seorang pembantu rumah berusia 25 tahun dipercayai maut terjatuh dari unit kediamannya di sebuah bangunan berhampiran Hospital Pulau Pinang.

Semalam, Khairy mengumumkan unit integriti kementerian kesihatan telah diarah menyiasat dakwaan buli di hospital dan pasukan petugas khas bebas juga telah ditubuhkan.

Beliau berkata senarai anggota pasukan petugas untuk menyiasat buli serta terma rujukannya akan diumumkan hari ini.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button