Kesihatan

Kita perlu jujur ​​tentang kesan imunisasi – KJ

KEMENTERIAN kesihatan Malaysia (KKM) perlu lebih telus mengenai kejadian buruk berikutan imunisasi (AEFI), kata menterinya, Khairy Jamaluddin. Ia juga perlu dimaklumkan secara jelas kepada umum, akuinya.

“Kita perlu jujur tentang perkara ini bahawa sudah tentu, terdapat risiko dalam mana-mana prosedur perubatan, tetapi risiko itu sangat kecil dan faedah daripada menerima suntikan penggalak jauh lebih besar daripada risiko kesan sampingan,” katanya hari ini.

AEFI ditakrifkan sebagai kejadian perubatan yang tidak diingini selepas seseorang disuntik dan tidak semestinya mempunyai hubungan dengan penggunaan vaksin.

Dalam menyeru agar lebih jelas mengenai AEFI, seorang ahli parlimen DAP baru-baru ini menggesa kementerian kesihatan untuk menjawab rayuan bagi siasatan telus oleh ibu bapa seorang budak lelaki yang telah meninggal dunia 18 hari selepas diberi vaksin.

Ahli Parlimen Klang Charles Santiago berkata sikap berdiam diri mengenai perkara itu menimbulkan syak wasangka dan isu itu hanya akan menghalang ibu bapa lain daripada memberi anak mereka vaksin Covid-19.


Khairy seterusnya berkata bahawa ramai yang mengambil pendekatan “tunggu dan lihat” apabila ia datang untuk mengambil penggalak mereka.

“Saya fikir apabila kita melihat keberkesanan suntikan penggalak dalam memastikan orang ramai selamat, terutamanya daripada simptom yang teruk dan kematian, lebih ramai orang akan tampil ke hadapan untuk menerima penggalak.”

Beliau juga berkata rakyat Malaysia harus berbangga dengan program imunisasi negara. Ia merupakan inisiatif terbesar dalam sejarah negara.

“Ia adalah salah satu yang terbaik di dunia dari segi liputan, kelajuan dan keberkesanan,” katanya.

Khairy berkata rakyat Malaysia, secara keseluruhannya, telah bersatu untuk melindungi diri mereka dan melindungi orang lain. Dan ini adalah penting dalam membolehkan negara membuka semula ekonominya dengan selamat. – SM

 

 

(Visited 75 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button