Nasional

Kit Siang dakwa perutusan Covid-19 ucapan terburuk Muhyiddin

PENASIHAT DAP Lim Kit Siang mendakwa ucapan yang dibuat Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin dalam Perutusan Khas Covid-19 semalam adalah yang terburuk sejak beliau menjadi perdana menteri.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata, ucapan beliau itu mendatangkan reaksi selepas Muhyiddin bergurau mahu menggunakan rotan terhadap mereka yang tidak mematuhi prosedur operasi standar (SOP).

“Reaksi negatif, cemas, dan marah membanjiri media sosial selepas beliau menggelarkan diri beliau sebagai “Abah” dan secara berseloroh mengugut untuk “menggunakan rotan” jika rakyat tidak mematuhi SOP kerajaan untuk mengekang penularan wabak Covid-19.

“Kerana rakyat dapat melihat dengan jelas, layanan berbeza yang diamalkan kerajaan beliau dalam melaksanakan SOP ini sedangkan beliau baru sahaja mendakwa yang kerajaan tidak memberikan layanan berbeza kepada mana-mana orang. ,” kata Kit Siang.

Dia mendakwa walaupun pandemik Covid-19 melumpuhkan Kabinet namun rakyat Malaysia berhak mengharapkan prestasi yang lebih baik daripada menteri.


Kit Siang berkata, Muhyiddin juga mesti mengingatkan menteri-menterinya mengenai keperluan untuk mengembalikan kepercayaan dan keyakinan masyarakat terhadap perang melawan virus Covid-19.

Menurutnya, para pemimpin kerajaan mesti berhenti menggesa rakyat untuk mematuhi SOP Covid-19 sementara mereka sendiri tidak bersedia untuk mematuhi.

“Sebagai langkah pertama, Muhyiddin harus memastikan bahawa Menteri Besar dan Menteri Besar Pakatan Harapan negeri-negeri Pulau Pinang, Selangor dan Negri Sembilan tidak dikecualikan dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara pada Covid-19 yang akan datang!” kata Kit Siang.

Semalam Perdana Menteri memberi amaran akan mengunakan hukuman yang lebih tegas terhadap mereka yang melanggar SOP Covid-19.

Amaran yang dibuat dengan nada lembut itu dibuat berikutan angka jangkitan virus tersebut semakin meningkat.

Maaflah jika Abah ini mula menggunakan ‘rotan’!” tegas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Petugas barisan hadapan dari agensi-agensi penguatkuasaan akan dikerah semula ke tempat-tempat awam untuk memastikan pematuhan.-SM

(Visited 67 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button