EkonomiNasional

Khazanah lancar Program Masa Depan Malaysia

KHAZANAH Nasional Bhd pada Khamis 16 Mac, melancarkan Program Malaysia Masa Depan, yang bertujuan menyokong ekosistem usahawan permulaan tempatan, syarikat pemula niaga, modal teroka dan program usaha sama korporat melalui kerjasama dengan rakan kongsi domestik dan antarabangsa.

Program itu merupakan inisiatif di bawah mandat Dana Impak – komitmen RM6 bilion dalam tempoh lima tahun dan tonggak utama di bawah strategi Memajukan Malaysia Khazanah, yang bertujuan untuk melabur merentasi enam tema berdasarkan isu dan cabaran yang dihadapi negara.

Antara isu yang diketengahkan ialah masyarakat dan teknologi digital, kesihatan dan pendidikan berkualiti untuk semua, kerja yang baik dan mobiliti sosial, keselamatan makanan dan tenaga, membina daya tahan iklim dan bersaing di pasaran global.

“Kita mulakan dengan ekosistem syarikat pemula niaga yang merupakan sumber penting dalam bidang keusahawanan, pekerjaan, inovasi dan pelaburan untuk negara.

“Banyak penyelesaian berpotensi untuk cabaran yang telah kami kenal pasti di bawah tema Dana Impak terdapat dalam syarikat peringkat awal, yang memerlukan suntikan modal risiko pada pelbagai peringkat usaha, untuk meningkatkan inovasi dan perniagaan,” kata Pengarah Urusan Khazanah Datuk Amirul Feisal Wan Zahir dalam satu kenyataan.


Program ini bertujuan untuk memacu kerjasama korporat strategik dalam ekosistem modal teroka Malaysia untuk memupuk perkongsian idea dan meningkatkan nilai perniagaan dengan cara yang lebih holistik.

BACA : Khazanah jual tujuh aset pelaburan, terbaharu pegangan dalam Alibaba

“Program Masa Depan Malaysia juga menyasarkan jumlah permulaan kira-kira RM180 juta dengan bekerjasama dengan pengurus modal teroka tempatan dan antarabangsa yang mantap serta program usaha sama korporat yang berpangkalan di Malaysia,” katanya.

Dalam perkembangan berasingan, cabang pelaburan strategik negara itu turut mengumumkan kerjasama dengan dana modal teroka iaitu Gobi Partners dan 500 Global.

“Kedua-duanya merupakan antara pengurus modal teroka yang paling aktif dengan rekod pelaburan yang luas dan kepakaran untuk penciptaan nilai di Malaysia.

“Jejak dan rangkaian antarabangsa mereka bertindak sebagai jambatan kepada dana usaha niaga serantau untuk melabur dalam syarikat Malaysia, dan bagi syarikat pemula niaga Malaysia untuk berkembang di peringkat antarabangsa, dengan jangkaan menjadi juara serantau,” katanya.

Sementara itu, Khazanah juga bekerjasama dengan Plug and Play, platform inovasi global terkemuka yang menghubungkan syarikat permulaan, syarikat, firma modal teroka, universiti dan agensi kerajaan.

“Fokus perkongsian ini adalah untuk menubuhkan program inovasi dan pemecut korporat yang berpangkalan di Malaysia yang melibatkan syarikat-syarikat korporat terkemuka Malaysia. CelcomDigi Bhd, rakan sekutu utama Axiata Group Bhd dan salah satu syarikat portfolio Khazanah, telah mendaftar sebagai rakan kongsi utama program ini dan akan memacu inisiatif itu melalui Pusat Inovasi CelcomDigi,” katanya.

Sebelum ini, Khazanah merupakan rakan korporat bagi program pemecut teknologi FutureTech 3.0 Petronas, yang sejajar dengan tujuannya untuk memupuk kerjasama antara korporat dan ekosistem syarikat pemula niaga dipacu teknologi dengan membuka sinergi dan meningkatkan nilai perniagaan dengan memanfaatkan kepakaran merentas industri. -SM

(Visited 82 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button