Nasional

Kewangan Islam penyumbang utama kepada planet, rakyat dan kemakmuran – Sultan Nazrin

PLANET, rakyat (people) dan kemakmuran (prosperty), atau ‘tiga P’ adalah sempadan baharu kewangan Islam bagi menyediakan nilai yang lebih besar kepada ekonomi, masyarakat dan alam sekitar, titah Sultan Perak Sultan Nazrin Shah.

Walaupun industri kewangan Islam telah banyak membantu meningkatkan kesedaran sosial dan sistem ekonomi yang mampan, banyak perkara perlu dilaksanakan dalam tiga bidang utama ini, titah baginda.

Bagi ‘P’ yang pertama, banyak negara telah mengisytiharkan kecemasan iklim, kebajikan planet adalah bidang yang memerlukan tindakan segera, dan bagi ‘P’ yang kedua iaitu rakyat, dunia sedang menyaksikan perubahan besar terhadap rakyat yang disebabkan oleh konflik, penganiayaan dan kesukaran.

“Menjelang 2030, dianggarkan kira-kira 80 peratus golongan miskin tegar di dunia akan tinggal dalam kawasan yang ditakrifkan sebagai rapuh, kebanyakannya akan menjadi negara majoriti Islam atau negara yang mempunyai penduduk Islam paling ramai, titah baginda sebelum menerima gelaran Doktor Kehormat dalam Kewangan Islam pada majlis konvokesnyen INCEIF ke-11.

Titah baginda ‘P’ ketiga iaitu kemakmuran, yang tidak dapat dipisahkan daripada dua P terdahulu, jumlah hutang yang tinggi, ketidaksamaan yang meluas dan kekurangan dana yang besar menghalang usaha kedua-duanya dalam menangani kesukaran yang dihadapi rakyat dan juga keperluan untuk melindungi planet.


Sultan Nazrin bertitah kewangan Islam mempunyai potensi untuk menjadi penyumbang kepada perubahan yang ketara dan penting bagi memulihkan kekurangan yang serius kerana terasnya adalah berasaskan prinsip yang menekankan objektif antara lain, perkongsian risiko yang saksama dan inklusif.

Baginda bertitah ia juga memerlukan urusan jual beli patuh Syariah yang menjadi asas kepada realiti, aset produktif. Kesemua prinsip ini menggalakkan kebertanggungjawaban fiskal dan kelestarian, yang bermakna bahawa industri berada pada kedudukan yang baik untuk menghalang pergolakan ekonomi dan memberikan kepercayaan, penyelesaian jangka panjang untuk mengurangkan kemiskinan kerana krisis cuaca dan kemanusiaan.

“Selain itu, baginda menambah kewangan Islam adalah berteraskan Maqasid Syariah. Undang-undang Syariah yang mentadbirnya dibangunkan untuk melindungi kedua-dua pihak iaitu individu dan masyarakat, dan untuk menambah baik keadaan kehidupan masyarakat.

“Instrumen tradisional kewangan Islam, seperti waqaf dan zakat, sedang digunakan secara berkesan dan disasarkan ke arah keperluan dunia moden,” titah baginda.

Pada 2018, Pertubuhan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa (IFRC) menggunakan wang zakat untuk membiayai program bantuan kemarau di Kuiti, daerah Kenya, merintis inisiatif zakat kemanusiaan mampan. – BERNAMA

(Visited 95 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button