Politik

Ketua Menteri Pulau Pinang mahu adakan pilihan raya serentak dengan PRU15

KETUA Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow lebih suka pilihan raya negeri itu dijalankan serentak dengan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Chow berkata mengadakan pilihan raya serentak akan memudahkan dari segi logistik, sambil menambah bahawa terdapat gesaan daripada rakyat Pulau Pinang agar pilihan raya negeri diadakan serentak dengan PRU15.

Beliau juga berkata DAP Pulau Pinang telah memberikan “hujah terbaik” mengenai perkara itu kepada pucuk pimpinan parti ketika mereka bertemu pada Selasa.

“Kami telah berjaya meyakinkan pemimpin tertinggi DAP untuk membawa isu ini ke mesyuarat pimpinan Pakatan Harapan yang berlangsung semalam yang saya hadiri (juga),” katanya kepada pemberita di luar acara di sini.

“Kami akan menunggu pengumuman rasmi (mengenai keputusan pengundian) esok.”


Ini adalah kali pertama Ketua Menteri Pulau Pinang itu menyuarakan sokongannya untuk mengadakan pilihan raya serentak.

Chow sebelum ini mengunci mulut mengenai kemungkinan pembubaran DUN sejak dua hari lalu selepas mempengerusikan mesyuarat dengan pimpinan DAP negeri dan pemimpin PH Pulau Pinang.

DAP dan PKR sebelum ini dilaporkan berselisih sama ada negeri yang dikuasai PH perlu mengadakan pilihan raya serentak dengan pilihan raya persekutuan.

Pada masa ini, PH mentadbir Selangor, Negeri Sembilan, dan Pulau Pinang.

Sultan Selangor tidak memihak kepada pilihan raya serentak dan oleh itu kerajaan negeri akan melengkapkan penggal penuhnya, manakala Negeri Sembilan mengumumkan kemungkinan besar akan mengadakan pilihan raya negerinya tahun depan, walaupun ia sedang menunggu keputusan majlis presiden PH.

Sementara itu, PasS mengumumkan tiga negeri yang ditadbirnya iaitu Kedah, Terengganu dan Kelantan tidak akan membubarkan DUN mereka tahun ini. – SM

(Visited 140 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button