Uncategorized

Ketidakstabilan politik hanya buatkan pelabur lari, ekonomi negara lemah

Ketidakstabilan politik boleh memberi kesan yang besar kepada kemajuan dan pertumbuhan sesebuah negara. Beberapa kesan yang mungkin disebabkan oleh ketidakstabilan politik di Malaysia ialah:

Ketidakpastian pelaburan:

Ketidakstabilan politik boleh mewujudkan ketidakpastian di kalangan pelabur dalam melabur di negara ini. Ini boleh membawa kepada pengurangan aliran pelaburan ke dalam negara, yang seterusnya boleh melambatkan pertumbuhan ekonomi.

Penurunan kepercayaan awam:

Ketidakstabilan politik boleh mewujudkan ketidakpastian dan kebimbangan di kalangan rakyat, yang boleh mengurangkan kepercayaan orang ramai terhadap kerajaan dan institusi politik. Ini boleh memburukkan lagi ketidakstabilan politik dan merumitkan usaha kerajaan untuk membuat keputusan dan melaksanakan dasar awam yang berkesan.

Konflik sosial:

Ketidakstabilan politik boleh mencetuskan konflik sosial dan politik yang boleh memburukkan lagi keadaan politik dan mengganggu kehidupan orang ramai. Konflik sosial ini boleh mengganggu pertumbuhan ekonomi dan memburukkan lagi keadaan sosial dan politik dalam negara.

Oleh itu, kestabilan politik merupakan faktor penting bagi kemajuan dan pertumbuhan sesebuah negara. Adalah penting bagi pemimpin politik dan masyarakat di Malaysia untuk bekerjasama untuk mewujudkan keadaan politik yang stabil dan kondusif untuk mencapai kemajuan yang mampan untuk negara.


(Visited 79 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button