Nasional

Trend ‘makmum kipas’ di anggap menghina agama

ORANG ramai digesa melaporkan kepada pihak berkuasa agama sekiranya terjumpa umat Islam yang sedang solat di samping kipas yang memakai ‘telekung’ (pakaian sembahyang wanita), seolah-olah kipas itu adalah orang.

Di media sosial, ‘trend’ muncul berikutan video orang solat bersebelahan dengan kipas yang berayun, berpura-pura kipas itu adalah pasangan mereka, sama ada sebagai imam (imam) solat atau makmum (jemaah).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad berkata ini nampaknya menjadi trend terkini dalam kalangan anak muda dan perkara ini tidak sepatutnya berlaku.

“Saya nasihatkan mereka memperkayakan diri dengan ilmu agama, mendapatkan bantuan guru agama atau menghadiri kuliah di masjid atau surau”.

“Jangan menghina Islam dan mengikut membuta tuli apa yang dipaparkan di Youtube atau sumber lain yang tidak diketahui. Amalan mengarut ini perlu dilaporkan kepada pejabat agama supaya tindakan boleh diambil,” katanya ketika ditemui pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Pas, juga dihadiri Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang di Stadium Indera Mulia di sini hari ini.


Sementara itu, ditanya mengenai dakwaan penipuan menggunakan agama Islam dan tokoh agama untuk memperdaya masyarakat demi kepentingan peribadi, Naib Presiden Pas itu menyifatkan tindakan itu sebagai tindakan jahat dan keterlaluan.

“Mangsa penipuan sebegini mesti tampil supaya pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap mereka yang terlibat,” katanya.

Selasa lalu, Presiden Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (Aswaja) Dr Zamihan Mat Zin Al -Ghari dilaporkan berkata, transaksi penipuan atau penipuan itu termasuk kempen derma, derma wakaf dan pakej umrah yang meragukan. – SM

 

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button