Nasional

Kes HIV babitkan pelajar IPT meningkat sejak 2021

TERDAPAT trend peningkatan kes HIV dalam kalangan pelajar institut pengajian tinggi (IPT) awam dan swasta berumur dari 18 hingga 25 tahun di seluruh negara, Dewan Rakyat diberitahu.

Kementerian Pengajian Tinggi yang memetik angka Kementerian Kesihatan berkata, terdapat 214 kes HIV melibatkan pelajar IPT pada 2020, diikuti dengan pengurangan sedikit kepada sebanyak 186 kes pada 2021.

Tetapi, jumlah itu meningkat kepada 221 kes pada 2022 dan 244 kes tahun lepas, kata Kementerian Pengajian Tinggi.

“Peratusan institusi pengajian tinggi awam dan swasta adalah antara 6.7 peratus hingga 7.6 peratus daripada jumlah keseluruhan kes HIV baharu yang dikenal pasti pada tahun-tahun tersebut,” tambah Kementerian Pengajian Tinggi.

Kementerian Pengajian Tinggi berkata, melalui universiti awam, mereka telah merancang dan melaksanakan pelbagai program membabitkan advokasi, kesedaran dan pencegahan berhubung jangkitan HIV.

“Kami sentiasa sedar dan mengambil berat tentang kesejahteraan pelajar, termasuk isu yang melibatkan kesihatan dan jangkitan penyakit,” tambah kenyataan itu.

Kementerian Pengajian Tinggi juga berkata, dari 2022 hingga Jun tahun ini, pihaknya mengadakan 77 program advokasi, kesedaran dan pencegahan HIV, melibatkan 22,905 pelajar universiti awam. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button