Nasional

Kes aktif Covid-19 turun 81 orang, 97.7 peratus telah sembuh

Kes aktif Covid-19 turun kepada 81 orang hari ini berbanding 85 orang semalam. Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, seramai 9 orang lagi pulih hari ini menjadikan keseluruhan yang sembuh adalah 97.7 peratus atau seramai 8,444 orang.

Jelas Dr. Noor Hisham sebanyak 5 kes baharu di kesan sejak semalam. Tiga daripada kes tersebut merupakan kes import melibatkan warganegara Malaysia. Mereka masing-masing baru pulang dari Qatar,Turki dan Oman.

Dua lagi kes merupakan penularan tempatan melibatkan warganegara Malaysia. Kes dikesan ketika ujian saringan di pusat kesihatan sebelum dirujuk ke Hospital Queen Elizabeth, Sabah.

Sementara itu seramai dua kes dimasukkan ke dalam unit rawatan rapi dan kedua-dua kes memerlukan alat bantuan pernafasan.

Manakala tiada kes kematian dilaporkan menjadikan keseluruhan kes maut akibat Covid-19 kekal 121 kes. -SM


 

 

 

(Visited 71 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button