Politik

Kerjasama dengan parti lain perlu diputuskan di perhimpunan agung

PENDIRIAN rasmi Umno bahawa tidak akan ada kerjasama dengan DAP atau PKR, seperti yang diputuskan pada mesyuarat agung tahunan terakhir dan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) tidak berubah.

Memetik laporan The Star, Anggota MT UMNO, Datuk Seri Azalina Othman dan Datuk Seri Noraini Ahmad berkata, sebarang kerjasama dengan parti politik lain mesti mendapat sokongan daripada perhimpunan agung parti atau MT.

Jika tidak, sebarang keputusan yang dibuat tidak sah.

Mengulas berita bahawa pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin mengumumkan kerjasama antara PKR dan Umno pada Selasa (15 Mac) nanti, Azalina mengatakan mana-mana pihak yang ingin bekerjasama dengan Umno mesti menyedari bahawa ia mempunyai 3.5 juta ahli.

“Sesiapa sahaja boleh mengaku telah berbincang (dengan Umno). Bukan hak seseorang lelaki untuk membuat keputusan untuk parti besar seperti itu.

“Pendapat peribadi saya ialah jika anda ingin membincangkan kerjasama, memenangi kerusi (dalam pilihan raya) terlebih dahulu. Tidak sebelum itu. Kemudian kita boleh bercakap,” kata Azalina.

Ahli Parlimen Parit Sulong yang juga Menteri Pengajian Tinggi dan Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Noraini berkata, parti itu berpegang teguh pada keputusannya yang dibuat pada Mesyuarat Agung Mesyuarat Agung dan Majlis Tertinggi yang lalu.

“Tidak ada perubahan dalam keputusan yang dibuat oleh kami … bahawa Umno tidak akan bekerjasama dengan DAP atau PKR,” katanya..

(Visited 199 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button