Nasionalpilihan

Kerajaan turunkan harga telur 3 sen

KERAJAAN mengambil langkah menurunkan harga runcit telur gred A, B dan C di seluruh negara sebanyak 3 sen, berkuat kuasa hari ini.

Harga baharu telur adalah seperti berikut: Gred A (42 sen sebiji), Gred B (40 sen) dan Gred C (38 sen) di semenanjung.

Harga runcit telur di Sabah, Sarawak dan Labuan akan diselaraskan mengikut zon dan daerah masing-masing.

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu kenyataan hari ini.

“Subsidi 10 sen sebiji telur ini (untuk menampung penurunan harga) akan melibatkan perbelanjaan RM100 juta. Pada 2023, peruntukan subsidi telur ialah RM927 juta,” katanya.

Kerajaan pada mulanya merancang untuk mengapungkan harga telur pada Julai lalu, tetapi menangguhkan langkah itu berikutan kebimbangan mengenai potensi kenaikan harga dan kesan kepada pengguna.

Anwar kemudiannya mengumumkan dalam ucapan belanjawan 2024 bahawa harga siling sementara untuk ayam dan telur akan diketepikan bagi memastikan bekalan pasaran tidak terganggu.

Dalam kenyataannya, Anwar berkata keputusan menurunkan harga telur adalah selari dengan usaha mengembalikan penjimatan daripada subsidi yang disasarkan kepada rakyat dalam sektor seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, pengangkutan awam dan lain-lain.

“Kerajaan tetap komited untuk membanteras penyeludupan diesel sambil mengimbangi bekalan dan kos sara hidup,” katanya.

Anwar mengulangi bahawa subsidi tidak dimansuhkan sepenuhnya kerana kerajaan masih perlu menanggung sekitar RM7 bilion untuk subsidi diesel di Semenanjung Malaysia.

“Matlamat utama dasar subsidi diesel bersasar ini adalah untuk memastikan pembaziran dan kebocoran tidak lagi berlaku di samping memastikan penjimatan dikembalikan kepada rakyat,” katanya.

Anwar menambah, kerajaan akan terus menangani isu kos sara hidup secara proaktif dan berkesan.

Isnin lalu, harga diesel dinaikkan daripada RM2.15 seliter kepada RM3.35, tetapi hanya di Semenanjung Malaysia. Harga diesel akan disemak setiap minggu.

Bagaimanapun, di bawah program Budi Madani, pemilik kenderaan diesel persendirian, petani berskala kecil, dan pekebun kecil menerima bantuan tunai bulanan RM200. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button