Nasional

Kerajaan tidak setuju bayar RM1,500 untuk pembantu rumah Indonesia

PETALING JAYA: Kerajaan tidak bersetuju dengan gaji RM1,500 untuk pembantu rumah Indonesia seperti dalam memorandum persefahaman (MoU) dengan Indonesia, kata menteri sumber manusia M Saravanan.

Katanya, semasa perbincangan dengan Jakarta, kerajaan tidak bersetuju membayar pembantu rumah RM1,500 kerana gaji minimum di Malaysia ketika itu masih hanya RM1,200.

Menurut MoU, majikan perlu membayar pekerja domestik “tidak kurang daripada RM1,500” terus ke dalam akaun bank pekerja selewat-lewatnya pada hari ketujuh bulan berikutnya.

Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Hermono, juga telah menyatakan bahawa pembantu rumah Indonesia perlu mendapat RM1,500 mengikut MoU.

Bagaimanapun, Saravanan berkata beliau tidak berada dalam kedudukan untuk bersetuju menerima gaji minimum RM1,500.


“Saya tidak boleh bersetuju dengan RM1,500 walaupun apabila Indonesia menggesa kami meningkatkannya,” katanya pada sidang media hari ini.

“Jika majikan boleh membayar RM1,500 maka terpulang kepada mereka. Tetapi daripada MoU itu bermula dengan RM1,200,” katanya.

Beliau berkata, bagaimanapun, gaji pembantu rumah warga Indonesia akan meningkat kepada RM1,500 selaras dengan kenaikan gaji minimum pada 1 Mei ini.

Tambahan 5% daripada jumlah gaji yang belum dibayar ditambah sebagai pampasan jika gaji tidak dibayar tepat pada masanya, dan kegagalan untuk membayar gaji selama dua bulan berturut-turut akan memberi hak kepada pekerja domestik untuk menamatkan kontrak pekerjaan mereka.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button