Politik

Kerajaan tidak lindung pelaku rasuah, kata PM

PETALING JAYA: Kerajaan komited sepenuhnya untuk menangani rasuah dan tidak mengamalkan pendakwaan terpilih, kata Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob di Dewan Rakyat hari ini.

Menjawab dakwaan ketua pembangkang Anwar Ibrahim bahawa penurunan Malaysia dalam kedudukan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) tahunan Transparency International adalah disebabkan oleh kurangnya kemahuan politik kerajaan untuk menangani isu itu, Ismail menekankan banyak kes rasuah yang berterusan di mahkamah melibatkan pemimpin politik.

“Tidak kira mereka daripada kerajaan atau pembangkang.

“Ini (kes mahkamah) menunjukkan kerajaan serius mengambil tindakan terhadap sesiapa yang disyaki terlibat dengan rasuah.

“Kerajaan tidak melindungi sesiapa pun,” kata Ismail.


“Sesiapa yang bertanggungjawab akan dihadapkan ke mahkamah dan mahkamah akan memutuskan sama ada mereka bersalah atau tidak.

“Seseorang tidak boleh mengatakan bahawa kerajaan melindungi orang tertentu atau mendakwa individu tertentu.

“Kami tidak tahu sama ada terdapat pendakwaan terpilih pada masa lalu, tetapi hari ini, tiada pendakwaan terpilih terhadap sesiapa. Itu janji kerajaan.”

Terdahulu, Anwar meminta Ismail menjelaskan mengapa kedudukan CPI negara jatuh.

Beliau mendakwa ini kerana kerajaan “tiada kemahuan politik” untuk menangani pendedahan, seperti kebocoran Kertas Pandora, sambil menambah bahawa skandal 1MDB masih belum diselesaikan.

Kertas Pandora merujuk kepada satu siri dokumen bocor yang menggariskan urusan luar pesisir beberapa tokoh global berprofil tinggi.

Rakyat Malaysia yang dinamakan dalam kebocoran itu termasuk menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz, presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, dan keluarga ahli perniagaan buruan dan tokoh pusat 1MDB Low Taek Jho.

Pada Januari, Transparency International Malaysia (TI-M) berkata Malaysia telah jatuh lima anak tangga ke tangga ke-62 daripada 100 negara dalam kedudukan CPI tahunan TI.

Badan pemantau antirasuah itu berkata kedudukan Malaysia adalah yang terendah sejak metodologi itu disemak pada 2012.

Sementara Anwar memuji usaha Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk memerangi rasuah, Ahli Parlimen Port Dickson itu memberi amaran bahawa penurunan kedudukan CPI akan menjejaskan imej negara melainkan ia ditangani oleh kerajaan.

 

(Visited 123 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button