Nasional

Kerajaan tidak jual MySejahtera kepada firma swasta, KJ

PETALING JAYA: Kerajaan tidak menjual aplikasi MySejahtera kepada mana-mana firma swasta, kata menteri kesihatan Khairy Jamaluddin.

Dalam satu kenyataan, Khairy menegaskan bahawa aplikasi itu masih milik Putrajaya, dengan kementerian kesihatan dilantik sebagai “pemilik utama” MySejahtera untuk pengurusan kesihatan awam negara.

Beliau juga berkata semua data MySejahtera dikendalikan oleh kementerian, memastikan pengguna bahawa maklumat mereka tidak boleh dikongsi dengan agensi kerajaan lain atau sektor swasta.

Ini berlaku selepas Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mempersoalkan pengambilalihan aplikasi MySejahtera oleh MySJ Sdn Bhd daripada KPISoft Malaysia Sdn Bhd, syarikat tempatan yang membangunkannya.

Kabinet dilaporkan telah memberi lampu hijau kepada kementerian kesihatan pada November untuk melantik MySJ mengambil alih aplikasi itu melalui rundingan terus.


Khairy berkata Putrajaya telah menubuhkan jawatankuasa perundingan harga melibatkan agensi berkepentingan untuk merundingkan harga perolehan dan pengurusan perkhidmatan bagi aplikasi itu untuk tempoh dua tahun.

“Dalam surat bertarikh 28 Feb, kementerian kewangan bersetuju untuk meluluskan permintaan kementerian kesihatan untuk melaksanakan proses perolehan bagi pengurusan aplikasi MySejahtera.

“Proses rundingan ini telah dimulakan dan kementerian kesihatan akan memastikan usaha wajar dijalankan untuk memelihara kepentingan kerajaan.”

Khairy menegaskan Putrajaya tidak membuat sebarang pembayaran kepada KPISoft kerana firma itu menawarkan penggunaan MySejahtera selama setahun secara percuma di bawah pengaturan tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Sebaik sahaja tempoh CSR ini tamat, beliau berkata kerajaan memutuskan untuk terus bekerjasama dengan KPISoft untuk menaik taraf ciri aplikasi itu.

Beliau juga berkata data daripada aplikasi yang dimuat naik ke rangkaian setiap hari hanya boleh diakses untuk digunakan oleh aplikasi MySejahtera.

“Kementerian kesihatan berharap orang ramai akan terus menggunakan MySejahtera tanpa sebarang keraguan. Privasi data orang ramai terjamin dan kementerian kesihatan akan sentiasa memastikan aspek ini tidak terjejas.”

Semalam, ketua pembangkang Anwar Ibrahim telah menggesa Putrajaya tampil bersih berhubung pengambilalihan yang dikatakan oleh MySJ.

Beliau berkata dua pengasas KPISoft berada dalam lembaga pengarah MySJ, termasuk Shahril Shamsuddin, ketua eksekutif Sapura Energy sehingga Mei tahun lepas, dan Megat Najmuddin Megat Khas, bekas ketua bahagian Umno yang menjadi ahli kanan Bersatu.

Beliau menyatakan bahawa 71.2% saham dalam MySJ dimiliki oleh pengasas KPISoft (kini dikenali sebagai Entomo), dan berkata adalah tidak wajar untuk mendakwa bahawa tiada kaitan antara Entomo dan MySJ.

 

(Visited 201 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button