Politik

Kerajaan tidak akan tergugat walaupun UMNO tarik diri

Sebarang percubaan oleh parti politik dalam gabungan yang berkuasa untuk menarik sokongan untuk perdana menteri tidak ada kaitan dengan perlembagaan, kata seorang hakim yang telah bersara.

Gopal Sri Ram berkata pertimbangan penting ialah adakah perdana menteri mendapat sokongan majoriti ahli parlimen di Dewan Rakyat.

Dia mengatakan bahawa Artikel 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong melantik perdana menteri dari kalangan Ahli Parlimen di Dewan Rakyat yang, dalam penghakimannya, kemungkinan akan mendapat kepercayaan majoriti.

“Politik parti tidak ada kaitan dengan perlembagaan kerana ada kemungkinan lebih dari 112 calon bebas untuk dipilih ke Dewan Rakyat,” katanya lapor FMT.

Dalam kes itu, Sri Ram mengatakan bahawa pihak bebas harus berkumpul dan mencalonkan seseorang untuk dilantik oleh Raja sebagai perdana menteri.


Bekas hakim Mahkamah Persekutuan itu mengatakan, nasib perdana menteri paling baik ditentukan melalui undian di dewan.

“Jika Perdana Menteri meletakkan jawatan kerana kehilangan sokongan majoriti, perdana menteri harus meminta parlimen dibubarkan dan mengundurkan diri,” katanya.

Sri Ram menjawab laporan bahawa UMNO merancang untuk menarik sokongannya kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Diyakini secara meluas bahawa Muhyiddin mendapat sokongan sekurang-kurangnya 114 anggota Parlimen, dengan 37 daripadanya adalah Ahli Parlimen UMNO.

Muhyiddin memerlukan sokongan sekurang-kurangnya 111 anggota kerana Dewan Rakyat mempunyai 220 anggota Parlimen. Terdapat dua kekosongan berikutan kematian Ahli Parlimen Gerik dan Batu Sapi tahun lalu. Kerajaan mengisytiharkan darurat di kedua daerah tersebut dan pilihan raya kecil tidak akan dilakukan memandangkan pandemik Covid-19 yang sedang berlaku.

Telah dilaporkan bahawa Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, timbalannya Datuk Seri Mohamad Hasan dan setiausaha agung parti itu Datuk Ahmad Maslan telah memanggil lebih daripada 10 anggota Parlimen untuk mengadakan pertemuan.

Menurut Utusan Malaysia, Zahid dan Mohamad merancang untuk mengemukakan usul kepada majlis tertinggi agar UMNO menarik balik sokongannya kepada pemerintah “dalam masa terdekat”.

Jumaat, dilaporkan bahawa majoriti anggota Majlis Tertinggi Umno bersetuju untuk menarik sokongan kepada pemerintah PN sebelum 1 Ogos.

(Visited 220 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button