Politik

Kerajaan terima keputusan PK Sungai Bakap – Anwar

Kerajaan Perpaduan menghormati dan menerima kekalahan calon Pakatan Harapan pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap semalam, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana Menteri berkata, beliau mengakui keputusan pengundi dalam pilihan raya, yang berlaku ketika negara sedang mengharungi fasa penyesuaian dengan gelombang perubahan sedang giat dilaksanakan di bawah arahan baharu kerajaan Madani.

“Kerajaan Madani memperakui keputusan ini dengan keazaman baharu untuk mempergiatkan usaha memperjuangkan perjuangan rakyat dan berjaya merealisasikan agenda mengangkat martabat dan martabat rakyat dan negara,” katanya dalam catatan Facebook hari ini.

Dengan asas dan komitmen yang kukuh, katanya, kerajaan perpaduan akan terus memperkukuh perpaduan dalam melaksanakan dasar dan inisiatif yang sejajar dengan realiti dan anjakan baharu yang sedang berlaku di negara ini.

Semalam, Perikatan Nasional mengekalkan kerusi DUN Sungai Bakap selepas calonnya, Abidin Ismail, menang dengan majoriti 4,267 undi mengatasi calon PH Joohari Ariffin.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian ADUN PAS Nor Zamri Latiff, yang juga Ketua PAS Bahagian Nibong Tebal, pada 24 Mei akibat radang perut. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button