Nasional

Kerajaan rancang susun semula gaji guru Tabika Kemas

DATUK Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata perkara itu akan dibincangkan dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Kementerian Kewangan.

“Di bawah skim sekarang, ada antara guru yang mempunyai diploma, ijazah atau sarjana. Bagaimanapun, mereka tidak dibayar mengikut kelayakan dan pengalaman,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri dewan perbandaran Tabika Pra Tahfiz Kemas hari ini.

Sementara itu, Zahid yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berkata kementerian menyasarkan untuk melahirkan lebih ramai “huffaz” (penghafal al-Quran) muda melalui program Tabika Pra Tahfiz Kemas dalam tempoh tiga tahun.

Beliau berkata program yang bermula Julai ini adalah dengan kerjasama Yayasan Pahang sebagai rakan strategik yang akan membantu dari aspek modul, teknik hafalan, pemantauan, perkongsian amalan terbaik dan latihan berterusan.

“Pelaksanaan program ini adalah untuk memupuk minat anak-anak untuk menghafaz dan mencintai Al-Quran pada usia muda melalui hafalan surah-surah lazim dalam Juz Amma dan surah pilihan.”

Zahid menambah Kemas menyasarkan 1,500 murid prasekolahnya dapat membaca dan menghafal semua surah sehingga Surah Ad-Dhuha menjelang akhir penggal persekolahan ini, sebagai persediaan memasuki Tahun 1.

“Jumlah ini akan meningkat secara beransur-ansur dengan 4,000 kelas akan terlibat dengan program itu tahun depan, diikuti 3,000 kelas pada 2025; dan menjelang 2026, semua Tabika Kemas akan melaksanakan modul Pra Tahfiz ini.” -SM

Baca juga : Bank Rakyat sambut baik Program Perpaduan Madani KPM, laksana pelbagai inisiatif di peringkat sekolah

(Visited 81 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button