Nasional

Kerajaan memeterai kerjasama TVET dengan 18 syarikat tempatan dan global

KEMENTERIAN Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah hari ini memperkasa agenda Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) negara dengan memeterai kerjasama strategik dengan 18 syarikat tempatan dan global.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata pertukaran dokumen itu akan membawa kepada lebih ramai pekerja mahir dalam industri darat, penerbangan dan maritim.

“Memiliki tenaga kerja mahir dan berkelayakan dalam TVET juga boleh menarik pelabur asing.

“Matlamat kami bukan untuk menyediakan buruh murah tetapi pekerja mahir. Ini kerana kami perlu bangkit daripada persepsi sebagai negara dunia ketiga.

“Kita perlu bergerak daripada negara membangun sekarang kepada negara maju,” kata Zahid, yang juga memegang portfolio pembangunan luar bandar dan wilayah, pada majlis pertukaran dokumen antara institusi TVET kementerian (InstitusiTVET@KKDW) dan industri pemain di kampus UniKL-Institut Teknologi Penerbangan Malaysia (UniKL-MIAT), di sini.

Kerjasama itu melengkapkan ekosistem pendidikan TVET@KKDW, yang menggunakan konsep Pendidikan Berasaskan Industri dan model Teaching Factory bagi membolehkan pelajar menimba pengalaman bekerja.

Sebanyak 18 syarikat rakan industri dalam bidang teknologi darat, laut dan udara memeterai jalinan usaha sama strategik bersama institusi pendidikan TVET di bawah KKDW yang terdiri dari GIATMARA, Institut Kemahiran Tinggi PERDA (PERDA- TECH), Institut Kemahiran MARA (IKM), Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM), dan Universiti Kuala Lumpur (UniKL).

Zahid berkata TVET memainkan peranan penting dalam memacu negara supaya setanding dengan negara maju.

“Tidak keterlaluan untuk saya katakan bahawa TVET adalah kunci kepada kemajuan negara pada masa hadapan. Pendidikan TVET akan menerajui usaha kerajaan untuk melahirkan tenaga kerja berkemahiran tinggi dan mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing.

“Inilah sebabnya kerajaan menekankan TVET kerana kami menyedari permintaan dan keperluan industri untuk modal insan yang berkebolehan serta kemajuan teknologi yang bergerak tinggi dan pantas.

“Sasaran saya adalah untuk mendapatkan 100 peratus graduan dari UniKL dan institusi TVET lain untuk diambil bekerja,” katanya. -SM

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button