Nasional

Kerajaan melonggarkan peraturan pengambilan pekerja asing dalam 5 sektor

Kerajaan telah melonggarkan syarat pengambilan pekerja asing dalam lima industri kritikal — perkilangan, pembinaan, perladangan, pertanian dan perkhidmatan.

Menteri Sumber Manusia V. Sivakumar berkata majikan dalam sektor ini boleh memohon untuk mengambil pekerja asing melalui Sistem Pengurusan Berpusat Pekerja Asing (FWCMS) kementerian.

“Kementerian Sumber Manusia akan memproses dan meluluskan permohonan dalam tempoh tiga hari bekerja. Syarat untuk iklan jawatan kosong di portal MyFutureJobs telah digantung berkuat kuasa serta-merta.

“Majikan yang telah memohon melalui modul Kelulusan Few dan eQuota digesa menyerahkan permohonan mereka semula.”

Untuk pertanyaan lanjut, hubungi bahagian pengurusan pekerja asing kementerian di talian 03-8885 2939/2940.


Minggu lalu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata Putrajaya akan membuat rancangan untuk memenuhi keperluan pelbagai sektor terhadap tenaga kerja asing.

Beliau berkata pelan itu membolehkan majikan mengambil pekerja asing dari 15 negara sumber berdasarkan keupayaan dan keperluan mereka tanpa perlu memenuhi kuota atau pra-syarat pekerjaan.

Beliau berkata syarat yang dilonggarkan itu tidak kekal, tetapi hanya langkah sementara untuk memenuhi keperluan ekonomi dan pembangunan negara, menyifatkannya sebagai “belum pernah berlaku sebelum ini”.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button