BeritaEkonomi

Kerajaan mahu perkasakan CAAM menerusi penggabungan

PUTRAJAYA – Langkah penggabungan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) adalah untuk memperkasakan CAAM serta mengukuhkan kedudukan kewangannya, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook.

Beliau berkata keupayaan kewangan CAAM adalah satu daripada faktor yang membawa kepada keputusan Pentadbiran Penerbangan Persekutuaan (FAA) Amerika Syarikat untuk menurunkan penarafan keselamatan udara Malaysia daripada Kategori 1 kepada Kategori 2.

“Satu daripada isu yang membawa kepada penurunan penarafan oleh FAA itu adalah CAAM tidak mempunyai keupayaan kewangan untuk mengupah kakitangan teknikal yang berkelayakan terbaik.

“Apabila kita melakukan penggabungan ini, kita mahu memastikan kita dapat memperkasakan mereka dari segi kewangan, memberikan CAAM lebih kuasa dari segi menetapkan yuran. Bagi tempoh jangka panjang, mereka boleh mengupah kakitangan dan membayar pada kadar yang lebih baik,” katanya kepada media selepas pelancaran #JOMTEKSI di sini, hari ini.

Loke berkata susulan mandat daripada Kabinet, kementerian beliau akan melakukan segala yang perlu dalam beberapa bulan akan datang untuk membawakan pindaan itu ke Parlimen.


Menurutnya, entiti yang digabungkan itu akan dapat memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada industri dan CAAM akan menjadi pengawal selia utama.

Semalam, Kementerian Pengangkutan mengumumkan kerajaan akan menggabungkan kedua-dua entiti itu dan fungsi utama MAVCOM akan dipindahkan kepada CAAM.

— BERNAMA

(Visited 7 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button