Nasional

Kerajaan guna teknologi pembungkusan makanan bantu mangsa bencana

Penggunaan makanan retort, atau makanan yang telah dibungkus, akan dipertimbangkan semasa operasi bantuan bencana.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas), Datuk Armizan Mohd Ali berkata pengenalan teknologi retort makanan adalah baharu di Sabah tetapi telah dilaksanakan di Semenanjung Malaysia sebelum ini dan terbukti berkesan.

“Ini adalah kali pertama teknologi makanan retort digunakan dalam operasi bantuan bencana sebagai alternatif kepada bekalan makanan konvensional di pusat pemindahan sementara.”

“Pendekatan ini nampaknya satu cara yang berkesan untuk menyediakan makanan dengan pantas kepada mangsa yang mencari bantuan dan memastikan kualiti dari segi kebersihan, keselamatan dan kualiti pemakanan,” katanya kepada pemberita selepas melawat pusat pemindahan sementara SMK Tandek di Kota Marudu.

Armizan berkata perkara itu akan dihuraikan dalam pertemuan dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Kebajikan Negeri dan kerajaan Sabah.


Dalam lawatannya, Armizan diberi taklimat oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) di bawah Pusat Pemerintahan Bencana Negara (NDCC).

“Hujan monsun akan berlarutan sehingga 4 Feb, kebanyakannya di timur Semenanjung Malaysia dan Sabah, mengikut ramalan Jabatan Meteorologi (Met Malaysia),” katanya.

 

(Visited 52 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button