Nasional

Kerajaan bincang cara percepatkan projek

PERDANA Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau telah mengadakan perbincangan untuk mempercepatkan projek untuk rakyat termasuk projek perumahan.

Anwar berkata perbincangan telah diadakan dengan ketua setiausaha kerajaan, ketua setiausaha kementerian dan ketua pengarah.

“Ya, dikhuatiri kesilapan akan berlaku jika kita mempercepatkan proses, namun perubahan itu tidak selari dengan apa yang kita inginkan jika prosesnya terlalu perlahan.

“Orang ramai menunggu rumah mereka disiapkan dan itu akan mengambil masa satu atau dua tahun, yang sememangnya sukar dan menyakitkan bagi mereka.

“Justeru, mereka yang mempunyai kuasa untuk meluluskan (projek) perlu juga mengambil kira bahawa ramai rakyat kita berada dalam kategori miskin dan miskin tegar,” katanya ketika berucap merasmikan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja cawangan Kwasa Damansara, di sini, hari ini.


Tambah Anwar, beliau menerima banyak aduan daripada pelbagai pihak termasuk pelabur mengenai kelewatan projek.

Beliau berkata penyelesaian strategik diperlukan untuk mempercepatkan proses di semua peringkat termasuk projek perumahan di Kwasa Damansara.

“Mereka yang ada urusan di sini mengatakan walaupun kemudahan disediakan dengan baik, kelajuan, keberkesanan dan kelulusan di peringkat persekutuan, negeri dan perbandaran adalah perlahan.

“Disebabkan ini, saya akan maklumkan kepada menteri besar Selangor untuk mempercepatkan projek perumahan di kawasan ini,” katanya. – SM

 

(Visited 28 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button