Sukan

Kerajaan bakal umum kebenaran latihan bola sepak, gimnasium, dewan badminton

PENGGIAT sukan dan rekreasi bakal menerima khabar gembira tidak lama lagi, apabila kerajaan dijangka memberi kebenaran untuk aktiviti sukan secara berpasukan dan dalam fasiliti tertutup.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata pengumuman rasmi mengenai aktiviti sukan dan rekreasi dibenarkan atau dilarang, akan dibuat dalam masa terdekat.

“Antara yang sedang dipertimbangkan oleh pihak Kerajaan adalah untuk membenarkan pembukaan fasiliti sukan tertutup seperti gimnasium, dewan badminton dan lain-lain.

“Serta kebenaran aktiviti sukan berpasukan dan lain-lain secara beransur seperti bola sepak, hoki untuk tujuan aktiviti latihan dan permainan ‘tanpa kontak fizikal’ tertakluk kepada pengumuman rasmi kelak,” katanya menerusi beberapa siri ciapan dalam akaun Twitter hari ini.

Beliau berkata kebenaran bagi kesemua aktiviti itu diberi dengan ‘syarat penjarakan sosial dua hingga lima meter dan tidak melibatkan perhimpunan ramai’ sebagai langkah berjaga-jaga dalam membendung penularan wabak COVID-19.


Kerajaan, khususnya Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) melarang semua aktiviti sukan dan rekreasi sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan pada 18 Mac lepas.

Bagaimanapun, kerajaan memberi kebenaran untuk aktiviti sukan dan senaman di kawasan luar tanpa melibatkan kumpulan besar untuk aktiviti seperti larian, berbasikal, badminton dan tenis pada awal Mei.

Atlet elit di bawah program ‘Road to Tokyo’ (RTT) yang telah dan bakal layak ke Sukan Olimpik dan Paralimpik Tokyo juga, diberikan kelonggaran khas untuk mengadakan kem latihan pusat tertutup bermula Isnin lepas.- BERNAMA

(Visited 58 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button