Ekonomi

Defisit fiskal tahun ini dikurangkan daripada 5.6 peratus kepada 5 peratus

KERAJAAN akan mengurangkan defisit fiskal 2023 kepada 5 peratus daripada 5.6 peratus tahun lepas.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang juga menteri kewangan berkata, kerajaan berazam untuk mencapai tahap defisit fiskal yang mampan dalam jangka sederhana, dengan peningkatan sasaran 3.2 peratus dalam pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) sebanyak 2025.

“Sementara itu, Rang Undang-Undang Tanggungjawab Fiskal akan dibentangkan kepada Parlimen tahun ini bagi memastikan dasar ekonomi lebih telus bagi mengelak sebarang kemungkinan overreach berterusan pada masa hadapan,” katanya di Dewan Rakyat semasa pembentangan Bajet 2023 hari ini.

Anwar menambah, kerajaan juga akan mengambil pendekatan progresif dari segi subsidi bersasar dan cukai struktur untuk menjaga golongan yang kurang bernasib baik.

Anwar menambah, kerajaan juga akan mengambil pendekatan progresif dari segi subsidi bersasar dan cukai struktur untuk menjaga golongan yang kurang bernasib baik.


Antara inisiatif yang diperkenalkan termasuk kenaikan dividen Amanah Saham Bumiputera (ASB) kepada 5.1 peratus seunit bagi pendeposit yang mempunyai simpanan kurang RM30,000.

“Sementara itu, mereka yang mempunyai simpanan melebihi RM30,000 akan menerima dividen 4.6 peratus seunit,” katanya.

Tambahnya, kerajaan tidak mempertimbangkan untuk melaksanakan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) berikutan inflasi harga makanan yang kini mencatatkan peningkatan sebanyak lima peratus.

Pada masa yang sama, tarif elektrik akan dikekalkan untuk semua pengguna domestik dan perusahaan kecil dan sederhana. Walau bagaimanapun, syarikat besar, kecuali yang berada dalam sektor keselamatan makanan dan pertanian, akan menyaksikan kenaikan tarif mereka. -SM

(Visited 44 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button