Nasional

Keputusan kes 1MDB Najib, Arul Kanda ditangguhkan kepada 3 Mac

Mahkamah Tinggi di sini telah mengosongkan tarikh 30 Jan yang ditetapkan sebelum ini untuk menyampaikan keputusannya sama ada Najib Razak dan bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy akan dibebaskan atau diperintah membela diri dalam kes gangguan audit 1MDB.

Dalam e-mel kepada pihak pendakwaan dan pembelaan hari ini, timbalan pendaftar Mahkamah Tinggi Catherine Nicholas berkata hakim perbicaraan Zaini Mazlan akan menyampaikan keputusan itu pada 3 Mac.

Tiada alasan diberikan untuk penangguhan itu.

Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib mengesahkan tarikh keputusan baharu itu.

Zaini telah dinaikkan ke mahkamah Rayuan semalam, bersama lima yang lain.


Beliau telah menetapkan tarikh 30 Jan selepas mendengar hujahan lisan daripada pihak pada 16 Nov.

Pendakwa raya Gopal Sri Ram mengetuai pasukan pendakwaan, manakala bekas perdana menteri diwakili peguam Shafee Abdullah, dan Arul Kanda oleh N Sivananthan.

Perbicaraan bermula pada 18 Nov 2019.

Pihak pendakwaan menutup kesnya pada 7 Sept selepas memanggil 16 saksi, termasuk mendiang Ali Hamsa, bekas ketua setiausaha kerajaan.

Saksi lain yang mengambil pendirian ialah bekas ketua juruaudit Ambrin Buang dan Madinah Mohamad, bekas pengerusi 1MDB Bakke Salleh, dan bekas pengarah audit Jabatan Audit Negara Saadatul Nafisah Bashir Ahmad.

Najib didakwa menyalahgunakan kuasanya untuk mendapatkan imuniti daripada tindakan undang-undang dan menyebabkan pindaan kepada laporan audit 1MDB yang dimuktamadkan sebelum ia dibentangkan di hadapan PAC.

Arul Kanda dituduh bersubahat dengannya dalam melakukan kesalahan yang didakwa.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya antara 22 dan 26 Feb 2016.

Najib kini menjalani hukuman penjara 12 tahun di penjara Kajang selepas Mahkamah Persekutuan mengesahkan sabitan terhadap tujuh pertuduhan rasuah dalam kes SRC International pada 23 Ogos.

 

(Visited 55 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button