Ekonomi

Kenyataan Rafizi lemah, Sapura hanya menjadi GLC pada 2019 – Najib

Bekas perdana menteri Najib Razak berkata Sapura Energy Bhd bukanlah sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) sehingga 2019 dan ia bukan di bawah bidang kuasanya ketika beliau menerajui jawatan tertinggi itu.

Menjawab kenyataan Rafizi Ramli bahawa pengarah eksekutif Sapura memperoleh kira-kira RM983 juta semasa Najib menjadi perdana menteri, Najib berkata ini tiada kaitan dengan kerajaan pada masa itu.

“Saya tidak bersuara walaupun CEO mendapat gaji yang lumayan kerana sebelum 2019, syarikat itu adalah syarikat swasta yang dibina dan dimiliki oleh CEO menjadi syarikat perkhidmatan minyak dan gas kedua terbesar di dunia,” kata Najib dalam siaran Facebook pagi ini.

“Ia bukan GLC dan ia bukan di bawah pemerhatian dan kawalan saya semasa saya menjadi perdana menteri. Walaupun mereka mahu membayar RM1 bilion setahun, itu bukan masalah kerajaan selagi pemegang saham dan lembaga pengarah Sapura membenarkannya.

“Itu lemah, Rafizi. Cuba lagi.”

Terdahulu, Naib Presiden PKR itu berkata pengarah eksekutif Sapura menerima RM983 juta dalam pelbagai pembayaran dari 2009 hingga 2018, semasa Najib menjadi perdana menteri.

Beliau berkata adalah tidak adil bahawa pengarah eksekutif itu menerima tiga kali ganda lebih banyak daripada jumlah dividen yang dibayar kepada pemegang saham Sapura lain, termasuk syarikat pengurusan dana seperti Permodalan Nasional Bhd (PNB) dan Kumpulan Wang Persaraan (KWAP).

Dalam jawapannya, Najib bertanya kepada Rafizi mengapa beliau tidak bersuara apabila kerajaan Pakatan Harapan menyuntik dana berjumlah RM2.7 bilion ke Sapura pada 2019 untuk menjadikan Putrajaya pemegang saham terbesar.

Ini, katanya, walaupun PH mengetahui bahawa gaji bekas CEOnya adalah sangat tinggi.

“Yang menyelamatkan mereka ialah (PH). Tetapi anda semua diam ketika itu. Dengan itu, Sapura menjadi GLC pada 2019 dan bekas CEO itu bersara pada Mac 2021,” katanya.

Najib berkata Rafizi dan PH nampaknya hanya boleh mencari kesalahan dan bukannya penyelesaian, dengan tetap mengekalkan masalah yang dihadapi ialah Sapura berisiko bankrap.

“Kami mempunyai peluang untuk menyelamatkan ekonomi dan potensi untuk menjana kekayaan dengan memulihkan syarikat besar dalam salah satu industri terpenting kepada negara, pada masa permintaan global untuk perkhidmatan minyak dan gas adalah tinggi.

“Jika Petronas, yang sangat memerlukan perkhidmatan Sapura, mengambil alih atau membantu firma itu, kerajaan tidak perlu membelanjakan satu sen untuk mendapatkan semula Sapura.

“Jika Sapura dibiarkan muflis, ia tidak akan mendatangkan sebarang faedah kepada negara. Saya nak selesaikan masalah, tapi Rafizi nak cari salah,” katanya.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button