Nasional

Kenaikan OPR tidak jejaskan B40, kata timbalan menteri kewangan

SATU pertiga daripada hutang kumpulan B40 telah diambil pada kadar tetap untuk pinjaman kereta dan peribadi, dan oleh itu Bank Negara Malaysia percaya kenaikan beransur-ansur Kadar Dasar Semalaman (OPR) tidak akan menyebabkan perubahan yang ketara.

Timbalan Menteri Kewangan II Yamani Hafez Musa (Perikatan Nasional-Sipatang) memberitahu Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata pinjaman yang diambil tidak dijangka meningkat dengan ketara.

“Pada masa yang sama, kita mesti faham bahawa pendeposit juga akan mendapat manfaat daripada pulangan yang lebih tinggi.”

Beliau berkata bahawa bank pusat telah melakukan simulasi dan mendapati pengurangan OPR sebanyak 125 pip atau mata paces untuk pinjaman perumahan bernilai RM300,000 untuk tempoh 35 tahun.


Yamani berkata pihaknya mendapati bayaran balik bulanan dikurangkan sebanyak RM219.

“Bagi mereka yang membuat pinjaman RM500,000 untuk tempoh yang sama, pengurangannya ialah RM366.”

Beliau berkata simulasi itu juga mendapati kesan kenaikan kadar OPR sebanyak 50 langkah baru-baru ini telah meningkatkan kadar bayaran balik bulanan bagi mereka yang membayar pinjaman perumahan 35 tahun bernilai RM300,000 sebanyak RM85.

“Mereka yang membayar pinjaman RM500,000 dalam tempoh yang sama akan membayar RM142 lagi.”

Beliau menjawab soalan Pang Hok Liong (Pakatan Harapan-Labis), yang bertanya tentang rizab kerajaan dan rancangannya untuk menambah rizabnya berikutan kejatuhan dalam Dolar Amerika Syarikat.

Beliau juga bertanya apakah kesan kenaikan OPR.

Bagaimanapun, soalan Pang sama ada negara berada di ambang muflis akibat hutang negara berjumlah RM1.4 trilion tidak dijawab.

Mengenai soalan tambahan mengenai kemampanan rizab persekutuan, Yamani berkata rizab itu, sehingga 30 Jun berjumlah AS$109 bilion atau RM480.1 bilion, mencukupi untuk menyokong 5.8 bulan import barangan dan perkhidmatan dan ia adalah 1.1 kali ganda. Jumlah hutang luar negeri jangka pendek negara.

“Ini berdasarkan metrik menilai kecukupan rizab, yang merupakan alat Tabung Kewangan Antarabangsa. Buat masa ini kadar rizab adalah mencukupi. Kami akan memantau perkara ini dari semasa ke semasa untuk menstabilkan ringgit,” katanya semasa menjawab soalan sama ada hutang negara akan meningkat menjelang akhir tahun dan apakah langkah yang diambil untuk menangani isu tersebut.

Bank pusat itu, pada awal tahun, melaporkan bahawa rizab itu mencukupi untuk menampung 7.7 bulan import dan ini adalah 1.2 kali ganda jumlah hutang luar negeri jangka pendek negara. -SM

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button