EkonomiNasional

Kementerian usaha bantu penoreh getah terjejas akibat penurunan harga

Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Kementerian Perindustrian, Perladangan dan Komoditi telah membentangkan rancangan perbincangan bagi menampung industri getah selepas penurunan harga getah sekerap baru-baru ini.

Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata perbincangan sedang dijalankan bagi melindungi kelestarian penoreh getah di negara ini yang terjejas akibat penurunan harga getah ketika ini.

Beliau berkata perkara itu dijangka dibincangkan dengan Kementerian Kewangan minggu depan.

“Apabila ketiga-tiga kementerian ini ada persefahaman, kita akan bentangkan cadangan itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk mencapai kelulusan secepat mungkin.


“Perkara ini melibatkan masyarakat di kampung dan kerajaan perlu memberi bantuan kepada mereka,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Program “Mesra Pengguna” di Kampung Padang Nyior, Padang Terap, di sini hari ini.

Isnin lalu, Mahdzir memaklumkan terdapat dua syor yang akan dibentangkan kepada PM bagi memastikan kelestarian mata pencarian penoreh getah sekerap.

Syor pertama memanjangkan tempoh bantuan musim tengkujuh daripada hanya tiga bulan kepada enam bulan manakala syor kedua menaikkan harga lantai getah sekerap daripada nilai semasa RM2.50 kepada RM3. Pada masa ini, penoreh getah menjual getah sekerap dengan harga antara RM2.30 hingga RM2.40.

Sementara itu, Mahdzir berkata beliau telah menerima permintaan daripada petani daripada Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) yang menuntut untuk menukar tanaman getah kepada tanaman sawit berikutan penurunan harga getah sekerap dan kenaikan harga minyak sawit.

“Mereka mahu menukar tanaman semasa pelaksanaan projek tanam semula tetapi perkara ini melibatkan dasar. Bagi memastikan kelestarian tanaman komoditi getah, Risda menyasarkan mencapai keluasan 25,000 hektar setahun bagi mengekalkan kawasan tanaman getah negara pada kadar seluas 1.09 juta hektar.

“Permohonan untuk berbuat demikian memang ada, tetapi berapa ramai individu yang membuat permohonan itu? Saya tidak mempunyai nombor sekarang,” tambahnya.

 

(Visited 43 times, 4 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button