Kesihatan

Kementerian Kesihatan mengharamkan 3 produk kosmetik

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan melarang penjualan tiga produk kosmetik selepas didapati mengandungi racun berjadual dan merkuri.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata tiga produk itu ialah NP Beauty FM Cream, NP Beauty FB Cream – 7g dan As’s Beauty Night Cream.

“Agensi Pengawalseliaan Farmaseutikal Kebangsaan Kementerian Kesihatan ingin memberi amaran kepada orang ramai agar tidak membeli dan menggunakan produk tersebut yang dikesan mengandungi merkuri.

“Susulan itu, pengarah kanan perkhidmatan farmaseutikal telah membatalkan pemberitahuan produk barangan ini. Ia tidak lagi dibenarkan dijual di pasaran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata penjual dan pengedar produk ini mesti menghentikan penjualan dan pengedarannya serta-merta.


Beliau berkata penjualan dan pengedaran ketiga-tiga produk terlarang ini adalah melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

Jelasnya, merkuri adalah ‘no-no ingredient’ dalam produk kosmetik kerana kesan kesihatan yang berbahaya.

“Merkuri boleh merosakkan buah pinggang dan sistem saraf seseorang. Ia juga boleh mengganggu perkembangan otak kanak-kanak dan bayi yang belum lahir. Merkuri juga boleh menyebabkan ruam, kerengsaan dan perubahan pada kulit,” katanya.

Oleh itu, beliau menggesa pengguna produk ini untuk berhenti menggunakannya serta-merta dan mendapatkan nasihat perubatan daripada profesional penjagaan kesihatan sekiranya mereka mengalami sebarang ketidakselesaan atau kesan buruk.

Orang ramai digalakkan menyemak status pemberitahuan sesuatu produk kosmetik di laman web rasmi NPRA di www.npra.gov.my atau melalui aplikasi ‘NPRA Product Status’ yang boleh dimuat turun di Google Play Store.

Mereka yang melakukan kesalahan itu boleh didenda tidak lebih RM25,000 atau penjara maksimum tiga tahun, atau kedua-duanya, bagi kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara maksimum lima tahun, atau kedua-duanya. , untuk kesalahan berikutnya.

Beliau menambah, syarikat yang melakukan kesalahan itu boleh didenda sehingga RM50,000 untuk kali pertama dan RM100,000 untuk kesalahan berikutnya.

 

(Visited 86 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button